ZETApress

hírportál

Védjük meg a fajokat!

Már csak azonnali kormányzati cselevés segíthet a fajok pusztulásán. A Nemzetközi Biodiverzitás Napján a WWF több civil szervezettel arra kéri a világ kormányait, hogy alapjaiban változtassanak a jövőbeli gazdasági terveiken annak érdekében, hogy elkerüljék a fajok sokféleségének drasztikus és visszafordíthatatlan csökkenését.

Május 22-én, a Nemzetközi Biodiverzitás napján 24 nem kormányzati szervezet, közöttük a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet is arra mutat rá, hogy a kormányok hibás gazdasági és politikai döntései következtében, visszafordíthatatlan károkat okozunk a természetes ökoszisztémában, és nagy mértékben csökkentjük a fajok sokféleségét.

A Nemzetközi Biodiverzitás Napját az ENSZ 1993-ban hozta létre, hogy felhívja a figyelmet a fajok sokféleségének csökkenésére. 2002-ben a világ kormányainak országai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2010-ig, a Nemzetközi Biodiverzitás Évéig jelentősen mérséklik a biodiverzitás csökkenését. A WWF 2008-ban elkészített tanulmánya szerint, ha a folyamat az akkori intenzitással halad, a célt nem tudják a kormányok elérni. Most, 2010-ben a jelentés beigazolódott. Ennek ellenére a jelenlegi kormányzati és gazdasági döntések továbbra is figyelmen kívül hagyják a természetes erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás tényét.

A természetvédelmi szervezet szerint alapvető és azonnali változtatások szükségesek, most, amikor még a fordulóponton vagyunk. Tudományos előrejelzések szerint ugyanis további drasztikus csökkenés várható a fajok sokféleségében, ha továbbra is az eddigi gazdasági döntések szerint haladunk. Ez olyannyira meggyengítheti az ökoszisztémát, hogy a folyamat már visszafordíthatatlan lesz.

Az emberi élet minősége és biztonsága függ az élelemtől, az ivóvíztől, a gyógyszerektől és a természeti katasztrófák elleni védelemtől. Hogy mindezek a jövőben is mindenki számára elérhetők legyenek, meg kell védenünk a fajokat és a természetes élőhelyeket. A biológiai sokféleség biztosítja a bolygó egészségét, és közvetlen hatása van ránk, emberekre is. Ha a folyamat folytatódik, emberek millióinak az élelmiszer-ellátása válhat bizonytalanná kártevők vagy betegségek miatt, ivóvízhez pedig nem, vagy csak ritkán juthatnak hozzá. Kevesebb fajból kevesebb új gyógyszert tudunk előállítani, és a természeti katasztrófákkal szemben kevésbé leszünk ellenállóak.

Hazánk még most is bővelkedik a növény- és állatfajokban, több mint 80 növényfajunk és tucatnyi halfajunk sehol máshol nem található meg Földünkön. Az átgondolatlan fejlesztések komolyan veszélyeztetik védett fajaink élőhelyét. A vonalas létesítmények az élőhelyek feldarabolódásához vezetnek, az egyre intenzívebb mezőgazdaság a gyepes élőhelyekhez kötődő fajok életterét szűkíti, a folyóinkon tervezett egyes beruházások pedig az európai uniós jelentőségű ártéri erdeink és halfajainkra jelenthetnek veszélyt. A WWF arra hívja fel a Kormányt, hogy a Biodiverzitás Évében kezelje kiemelt feladatként a Nemzeti Természetvédelmi Alapterv teljesülését. Ehhez nem csak a források biztosítása szükséges, hanem az erős, önálló természetvédelmi intézményrendszer megléte is elengedhetetlen.

Szóljon hozzá!