ZETApress

hírportál

Kétmilliót adott a Rotary

A Rotary Club miskolci tagjai elkészítették az adományok felhasználására a támogatandó célokat. Folyamatosan dolgoznak rajta, hogy kapcsolatba lépjenek azokkal a vezetőkkel, akik hiteles, naprakész információkkal rendelkeznek az árvíz által okozott károkról.

Kikérték véleményüket, hogy felmérjék, hol tud a Rotary Magyarország hathatós segítséget nyújtani. A helyszíneket is bejárták, hogy saját szemükkel lássák a veszteségeket. A tárgyalások, az egyeztetési és helyszíni látogatás után a RC Miskolc barátai meghatározták azokat a támogatandó célokat, amelyre a Magyarországi Rotaristák és District által összegyűjtött kétmillió forintot fordítani kívánják.

A hegyomlás áldozatának özvegye egyedül maradt egy 11 és egy 8 éves gyermekkel. A család rendezett körülmények között élt, habár nagyon szegények. Az apa a szerszámos kamrába ment ki, hogy az ott tárolt anyagokat biztonságba helyezze, amikor ráomlott a löszfal, ami a halálát okozta. A lakásuk alapjait is kimosta a víz, életveszélyessé lett nyilvánítva. Jelenleg a gyermekek kórházban vannak, számukra tízezer és 30 ezer forint segélyt utaltak ki. Egy szociális bérlakásra várnak, amit a Polgármesteri Hivatal biztosít majd a számukra. Megsegítésükre a rotaristák 300 ezer forint gyorssegélyt nyújtanak a temetési költségekre, illetve bútorok vásárlására.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy telephelyüket már másodszor mossa el idén az árvíz, ezúttal azonban alámosta az üvegházukat és a hozzájuk vezető utat is. Az alapítvány autista és fogyatékkal élő embereket foglalkoztat, folyamatos munkát biztosítva számukra – munkaszerződéssel és fizetéssel. Az árvíz elmosta azt az üvegházat is, amelyben kertészeti munkákat, virágládákat készítettek. Amikor a víz betört 750 ezer forintértékű elkészített ládát tett tönkre, éppen az elszállításuk előtt. Ezen felül 500 fős konyhájukban főznek ételt hasonló személyeket foglalkoztató intézményeknek. A járhatatlan út miatt most megoldhatatlan a szállítás. A rotaristák az ide adományozandó összeget egymillió forintban határozták meg ? az üvegház rendbetételére és a hozzájuk vezető út helyreállítására.

Rotary: kétmillió forint a viharkárok miskolci áldozatainak

Dr. Asztalos Ágnes elmondása alapján a fertőtlenítéshez használatos anyagok segítik most legjobban a rászorulókat, mert félő, hogy a szennyvízcsatornák összefolyása az ivóvízzel járványveszélyt jelenthetnek. A szennyezett kéz, élelmiszer, ital útján terjedő hányással, hasmenéssel járó fertőző megbetegedések elkerülése szempontjából legfontosabb a kézfertőtlenítő szerek, illetve fertőtlenítő hatású tisztítószerek biztosítása, valamint a lakosság tájékoztató kiadványokkal történő informálása a higiéniás szabályokról. 700 ezer forintértékben állítanak össze antiszeptikus csomagokat (2000 forint/ csomag), amelyet Miskolc és agglomerációs területein, Edelényben osztanak szét.

A következő szakemberek segítségét kérték a fenti célok felállításában: Leskó György alezredes, B. A. Z. Megyei Katasztrófa védelmi igazgatóság; Káli Sándor Miskolc Város Polgármestere; Dr. Asztalos Ágnes helyettes regionális tiszti-főorvos; Gergely Zsolt B. A. Z. Megyei közgyűlés alelnöke; Bódi Zoltán Miskolc Város Önkormányzati Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezető; Dr. Miskolci Róbert, az Egészségügyi és Szociális Főosztály helyettes vezetője.

Cseri Miklós, a Rotary Magyarország kormányzójának szavai szerint nehézségek idején értékelődik fel igazán a civil szervezetek szerepe a társadalomban. Míg egyik oldalon azt tapasztalják, hogy rohamosan nő a rászorultak száma, addig a másikon drasztikusan csökken azoké, akik segíteni tudnának. Tudják, ki van bajban, s kiket lehet megszólítani. E képességük birtokában célzottan tudnak forrásokat mozgósítani egy-egy jótékonysági humanitárius projektjük anyagi hátterének biztosítására.

A Rotary a világ egyik legnagyobb civilszervezete, 200 ország 34 ezer klubjában több mint 1,2 millió rotarista végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud. Tagjai a társadalom és a gazdasági élet minden területét képviselik. Nemzetközi szinten végzett elkötelezettsége a gyermekbénulás, az analfabetizmus elleni harc, s a tiszta víz, az oktatás és az egészségügy minden ember számára elérhető minimális feltételeiért folytatott küzdelem. Kiemelt feladata az egyes országokban ? a nemzeti projekteken túl ? a clubok közvetlen környezetében élő támogatásra szoruló társadalmi rétegek sorsának figyelemmel kísérése, segítése. Magyarország ? 2007. július elsejétől ? önálló District, 45 clubban 1044 fő vállal jószolgálati feladatokat.

Szóljon hozzá!