ZETApress

hírportál

Csövesterror a Metropolban

A Metropol a bírósági ítélet végrehajtása helyett újabb kirekesztő cikket jelentetett meg hajléktalan emberekről. Két év után véget értek a Metropol által készített Koldustérkép miatt indult jogi eljárások tudatta az Utcajogász Egyesület, amely 2010 óta nyújt ingyenes jogi segítséget lakhatási és szociális jogok területén rászorulóknak.

Miután a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bírsággal sújtotta a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-t, a kiadó bírósághoz fordult. A pert a Mediaworks júniusban jogerősen elvesztette. Ennek ellenére a Metropol a bíróság döntését nem hajtotta végre és júliusban Csövesterror címmel újabb kirekesztő cikket tett közzé.

Előzmények

2021. augusztusban Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép! címmel jelentetett meg cikket a Mediaworks által kiadott Metropol nyomtatott és online változatában is. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a szerző nélkül publikált cikkben a lap – névtelen olvasói levelekre támaszkodva – azt kívánta bemutatni, hogy a fővárosban hajléktalanok csapatai erőszakosan zaklatják a járókelőket. A cikket hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képekkel illusztrálták. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat, vagy szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez.

A Médiatanács és a bíróság döntése

Az Utcajogász bejelentése nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt a Mediaworks-öt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte. A döntés ellen a Mediaworks a bírósághoz fordult, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna. Az Utcajogász kérelmezte, hogy beavatkozhasson a perbe, amely kérelemnek a bíróság helyt adott, így az egyesület a Médiatanácsot támogathatta az eljárás során.

Az elsőfokú bíróság indokolásában kimondta, hogy a Metropol cikke jogsértő volt, hiszen az a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, és nem is törekedett arra, hogy elkülönítse egymástól a hajléktalan emberek, valamint az erőszakos koldusok kategóriáját. A bíróság szerint ez olyan mértékben volt kirekesztő, hogy a hajléktalan embereket ért jogsérelemről indokolt tájékoztatni a nyilvánosságot. A Metropolt így nemcsak bírság megfizetésére kötelezte, hanem arra is, hogy közleményben számoljon be a cikk jogsértő voltáról. Az indoklás szerint ugyanis így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben. Az elsőfokú ítélet ellen a Mediaworks fellebbezett, ám a Fővárosi Ítélőtábla nem találta alaposnak a fellebbezést, indoklásában az elsőfokú bíróság döntését hagyta jóvá. A másodfokú bíróság 2023. június 21. napján meghozott ítélete már jogerős és végrehajtható.

Az ítélet végrehajtása helyett újabb cikk, most a csövesterrorról

A bíróság ítélete ellenére a cikk továbbra is változatlan tartalommal érhető el a Metropol honlapján. Ráadásul a lap nemcsak a Médiatanács által elrendelt közleményt nem jelentette meg, de 2023. július 30-án Fügedi Richárd szerző megjelölésével Nem merünk szólni nekik, mert fellöknek – Csövesterror Óbudán – videó címmel újabb tartalmat tett közzé címlapján.

Az új és a 2021-es cikkben azonos, hogy a Metropol ismételten nem kérdez meg hajléktalan embereket és ismételten a hozzájárulásuk nélkül készít felvételeket emberekről, akiket hajléktalanként mutat be. Állításait változatlanul névtelen véleményekre alapozza. Eltérés a Koldustérkép-cikkhez képest, hogy a Metropol – feltételezhetően a bíróság döntésének hatására –   megszólaltat területileg illetékes személyeket: Szentkereszty Tamást, a Miklós utcai hajléktalanközpont intézményvezetőjét és Csikósné Mányi Júliát, a helyi Fidesz önkormányzati képviselőjét. Az Utcajogász Egyesület ez évi működését a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatja.

Szóljon hozzá!