ZETApress

hírportál

Sólyom reggel koszorúzott Gyurcsánnyal

Négy közjogi méltóság ? a kormányfő, az Országgyűlés szocialista alelnöke, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelső Bíróság elnökei ? helyezték el együtt a megemlékezés koszorúját délelőtt az Ötvenhatosok terén. A köztársasági elnök nem tartott velük, mert ő már 8 órakor az Újköztemetőben Király Bélával, majd 9 órakor a Nagy Imre téren velük tette meg ugyanezt. A hiányzásról igazolása van, mert délben már Bécsben, az Osztrák Máltai Kórházszolgálat 50 évvel ezelőtti megalakulása alkalmából rendezendő ünnepségen vett részt, és megbeszélést folytatott Heinz Fischer szövetségi elnökkel.

Harangzúgással kezdődött 10 órakor az esemény, majd behozták a 15 történelmi zászlót, köztük egy Árpád sávost is. Katonazenekar fújta el a Szózatot, majd Zubornyák Zoltán moderátor szólította a mikrofonhoz Fekete Ernőt. Az előadóművész Füst Milán: Szózat a sírból című költeményét adta elő.

Beszédek nem voltak, a közjogi méltóságok elkezdték a koszorúzást. Őket Nagy Imre unokái ? Jánosi Katalin és Ferenc ? követték. Az ?56-os Szervezetek nevében ketten, a Nagy Imre Társaság és Alapítvány nevében pedig négyen koszorúztak. A csepeli Nagy Imre Általános Iskola kilenc diákjának koszurúja után elénekelhettük volna a Himnuszt. S hogy miért maradt az ünnepség végére nemzeti imádságunk? Mert az ?56-ot követő megtorlások idején ezt énekelték a Kisfogházban, a siralomházban reggelente a halálra ítéltek, a bitóterembe hurcolt sorstársaik emlékére. Most nem énekelt senki, helyette megrendülten hallgattuk a katonazenekart.

A Himnusz hangjait követően helyezték el a miniszterek virágaikat. Ott volt Göncz Kinga és Lamperth Mónika, Kóka János és Takács Albert. Az új rendőrminiszter mellett ott állt az új országos főkapitány, valamint annak korábbi főnöke, a VPOP országos parancsnoka is. A lezárt területre való bejutást a kormányőrök mellett az In-Kal Security ellenőrizte. A frakcióvezetők közül csak a két kormánypártit fedeztem fel, de lehet, hogy ez az én hibám, én voltam figyelmetlen.

A kormányfő a térről az Újköztemetőbe, a mártírok sírjához sietett. Az emléknap este a Kossuth téri koncerttel ér véget. Ekkor Fónay Jenő, a POFOSZ alapító elnöke emlékezik meg a 228 mártírról. Állítólag azért voltak épp annyian, mert az ellenoldal vesztesége is ugyanennyi halott volt, s a bosszúszomjas hatalom egyenlíteni akart.

Szóljon hozzá!