ZETApress

hírportál

Környezettudatos autósok

Az Európai Unió irányelvei szerint Magyarországon 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányának el kell érnie a 13 százalékot. Ugyanekkorra a tagországok üzemanyag-felhasználása terén a megújuló erőforrások 20 százalékos részesedése a cél.

Burkus Egon, a Genex Suzuki Bio Kupa főszervezője szerint Magyarország példamutató a bioüzemanyagok használatában. Nem hivatalos adatok szerint a hazai forgalomban lévő autók közel 10%-a bioetanollal üzemel és hónapról hónapra, mérhetően nő az alternatív megoldásokat alkalmazó autósok száma. A keményítő és cukortartalmú növényekből előállított E85-t, vagy más néven bioetanol amellett, hogy környezetkímélő, egy kiváló minőségű, 106-os oktánszámú üzemanyag.

A magas oktánszám jelentősen megnöveli a motor teljesítményét, és további nagy előny, hogy az üzemelés során megközelítőleg ugyanannyi szén-dioxidot hagyja el a motort, mint amennyit az előállításához felhasznált növények életük során megkötöttek. A károsanyag-kibocsátást tekintve pedig a szén-monoxid, a korom és a kipufogógázban található szénhidrogének mennyiségei általában alacsonyabbak, mint benzin használata esetén. Hátránya, hogy az autó többet fogyaszt el belőle, ára viszont a benzinénél nagyságrenddel olcsóbb, mivel nem tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adóját. Ráadásul hazánk az alternatív üzemanyagforma egyik legnagyobb előállítója.

Itthon is egyre népszerűbbek a bioüzemanyagok

A lassan kimerülő készletek és az egyre dráguló kőolaj miatt rendkívül fontos, hogy az alternatív, környezetbarátabb üzemanyagok mind szélesebb körben elterjedjenek. ? A megújuló energiaforrások előállítását is ösztönző Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2010-ben kiemelt támogatónk lett, ennek köszönhetően idén, a világon elsőként, teljes mértékben környezetkímélő a Suzuki Kupa: minden autót E85 hajt ? mondta Bende Imre, a kupa menedzsere.

Szakemberek szerint az ÚMVP támogatásai révén Magyarország bioetanol-nagyhatalom lehet, az autóversenyhez hasonló nagyszabású rendezvények pedig segítenek felhívni a figyelmet a gazdaságos és környezetvédő megoldásokra.

A bioüzemanyag hasznos, de még hasznosabb lenne, ha a fogyasztás mértékét sikerülne érdemben csökkenteni. Az utóbbi évtizedek megnövekedett fogyasztói igényeit figyelembe véve azonban erre egyelőre nem sok esély mutatkozik, éppen ezért színvonalas és nagy tömegeket vonzó eseményekkel kell hozzájárulnunk a környezetet kevésbé károsító módszerek elterjedéséhez ? véli Burkus Egon.

Szóljon hozzá!