ZETApress

hírportál

Tíz évüket ünnepelték

Idén 10 éve, hogy az első lakóink beköltöztek X. kerületi bérlakásaikba a Terebesi erdőből – tudatta az Utcáról Lakásba! Egyesület, melyet azért hozták létre, hogy a legelesettebbek méltó lakhatáshoz jussanak, de azóta tevékenységi körük és vele szervezetünk nagyon sokat bővült.

Olyan programokat viszünk, mint a Kunyhóból Lakásba, ahol idősödő, különösen kiszolgáltatott hajléktalan emberek lakhatását biztosítjuk szociális alapon; a Lakásügynökség, amelyben a ingatlanpiacról vonunk be szociális és szolgálati céllal lakásokat, vagy az Adj munkát! program, amely egy önsegítő csoport a munka világába való visszatéréshez. Több mint egy éve fut a Szolidáris Lakhatásként indult, majd Albérlettámogatási programként folytatódó szolgáltatásunk, amellyel Ukrajnából érkező menekülteket segítünk.

Ezeknek a tapasztalataira építkezve valódi válaszokat lehet adni a lakhatási szegénységgel küzdők helyzetére. Ennek érdekében mi magunk már több száz ember lakhatását támogatjuk különböző formákban, és számos különböző partnerrel dolgozunk együtt. Azonban a lakhatási válság egyre súlyosabb, így terepi munkánkra és érdekvédelmi tevékenységünkre is egyre nagyobb szükség van.

Ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy munkánkat minél szélesebb körben ismerjék. Meg akarjuk mutatni, hogy a hagyományos programok mellett akár helyi, akár nagyobb léptékben is szükséges és lehetséges is a lakhatási szegénység elleni küzdelem, és valós lehetőségeket lehet nyújtani a hajléktalanságból kitöréshez. Azt valljuk, hogy a lakhatás emberi jog, és azt tapasztaljuk, hogy a méltó, megfizethető bérlakásban élő ügyfelekkel sokkal hatékonyabb szociális munkát tudunk megvalósítani.

Az évfordulót támogatói eseményekkel ünnepeljük, amelyeken munkatársainkkal és bérlőinkkel is találkozhattok. Emellett kiadunk egy összefoglaló kiadványt az Egyesület tízéves munkájának fő mérföldköveiről – fejeződik be a közlemény. A születésnapi támogatói eseményekről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!