ZETApress

hírportál

Sólyom nem megy el Tubesre

Holnap a pécsi közgyűlésben a tubesi lokátor megépítése lesz a téma. Tasnádi Péter polgármester szerette volna, ha köztársasági elnökünk is megszólal a kérdésben, s ahelyszínen fejti ki véleményét. Múlt pénteken kelt ezirányú kérelmére az államfői sajtóiroda az alábbi választ adta.

A Zengőre tervezett NATO-lokátor ügyében Sólyom László ? már köztársasági elnökké választást megelőzően, aktív környezetvédőként is ? kifejtette véleményét, felhívta a figyelmet annak egyedüli természeti értékekeire, és a terv alkotmányellenes voltára. A kormány 2005. novemberében született döntése értelmében a Tubes-hegyre, egy jelenleg is katonai célból használt, elvileg most is védelmi kockázatot jelentő létesítmény helyére kerülne az új lokátor.

Sólyom László az új helyszínről kifejtette: fontos, hogy megfelelő hatástanulmányok készüljenek, s hogy azokat, valamint az összes mérési eredményt a helyi lakosság, különösen a beruházást ellenző civil szerveződések megismerhessék. Az államfő azt is szorgalmazta, hogy ezek ismeretében a helyieknek módjuk legyen kifejteni a véleményüket, és annak érvényesítésére minden törvényes lehetőséggel élhessenek.

Amikor Elnök Úr újságírói kérdésre kommentálta a tubesi helyszínt, kizárólag arra utalt, hogy Magyarország természetvédelmi és honvédelmi érdekei között a döntés megfelelő kompromisszumot képviselt, különös tekintettel arra, hogy a Zengővel összehasonlítva a bekerített tubesi helyszín már ökológiailag roncsolt. Sólyom László a később felmerült esztétikai és sugárzási aggályokról nem nyilatkozott. Ezek alapján viszont a lakosság népszavazáson dönthetett a lokátorról, illetve a képviselőtestület ? ha határozatképes ? döntéseket hozhat.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a köztársasági elnök feladat- és hatásköre nem terjed ki arra, hogy egy kormányhatározat alapján indult beruházás kérdésében tájékoztatást adjon bármely civil vagy állami szervnek, így Pécs város képviselőtestületének sem, mint ahogy semmilyen olyan hatásköre sincs, amely a radar elhelyezésével vagy megépítésével kapcsolatban bármilyen beleszólást biztosítana számára. A beruházás további menetét befolyásoló hatáskörökkel az önkormányzat, a kormány, illetve az Országgyűlés rendelkezik. Javasolom, hogy kéréseivel forduljon a város képviselőtestületéhez, a honvédelmi szaktárcához, illetve az országgyűlési képviselőhöz, akinek választókörzetében a Tubes-hegy található, fejeződik be a válaszlevél.

Lélekben az elnök továbbra is zöld marad

Sólyom László üdvözli, hogy zöld civil szervezetek állásfoglalást tettek közzé, amelyben szempontokat ajánlanak a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kialakításához. Az államfő maga is több hazai illetve nemzetközi fórumon hívta fel a közvélemény figyelmét az éghajlatváltozás problémájára, valamint a globális veszélyeket jelentő folyamatok megállításának, vagy visszafordításának lehetőségeire.

Sólyom áprilisban a Rigában megtartott államfői csúcson arról beszélt, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tudományos és mozgalmi tevékenység végül is hatott a politikai döntésekre, aminek eredményeként fontos dokumentumok és kötelezettségvállalások jöttek létre. Legközelebb, június 12-én Stuttgartban mond ismét beszédet a magyar államfő a globális környezetvédelmi kérdésekkel összefüggésben egy nemzetközi gazdasági fórumon.

Az államfő a civilek közösen szerkesztett szövegét azért is tekinti különösen fontosnak, mert a hagyományosan erős hazai ökológiai civil szféra szakmai felkészültségét és politikai súlyát egyesítve hozzájárulhat a szakpolitikai döntésekhez. A ma megjelent tíz pont elindítója lehet egy olyan közös munkának, amely tudományosan megalapozott- és széles támogatottságot élvező Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia megalkotását eredményezheti, adta hírül az elnöki Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!