ZETApress

hírportál

Ünnepelt a Fővinform

Budapesten ünnepelt tegnap a Fővinform kétszeresen is. A 25 éves intézmény a fővárosban, a Batthyány téren kikötött Budapest hajón tartotta születésnapi buliját. Az alapító tagok közül hatan még most is a szolgálatnál dolgoznak.

Rosta Marian korábban az Útinformnál dolgozott, s ott határozta el, hogy hasonló szervezetet hoz létre a fővárosban. Tervét 1982-ben a Fővárosi Tanács segítette. A szolgálat a BKV szervezeti keretében jött létre, s azóta is ott működik Józsefvárosban, a Szabó Ervin téri forgalomirányító központban.

Az alapító tagok közül azóta is Fusch Tamás a helyettese, Csordás János, Havasi Zsolt, Lorencz Pálma és Vízelyi Márta irányítja az egyes régiókat, s az ötödik régióvezető, Zbora Gyula is már 1991-től itt dolgozik. A hetedik alapító tag Vida Aranka, aki a téz éve csatlakozó Járvás Erikával együtt a navigálást végzi.

Legifjabb munkatársuk Pongrácz Dániel informatikus, aki a maga 25 évével egyidős a szolgálattal. Az egyetemen Rosta Marian tanítványa volt, s április elején a BKV Zrt. szóvivőjévé előlépett Kiricsi Karola helyére került. Az információk a rendőrség, mentők, katasztrófavédelem és a fővárosi közművek mellett a meteorológusoktól is érkeznek a Fővinformhoz.

Az alakuláskor kilenc rádióadón, ma 17-en szólalnak meg. Korábban az írott sajtó zömében is olvashattuk híreiket, ma csak a Metró, a Blikk és a Budapest Sun biztosít nekik teret. Korábban 22 tévéműsorban voltak otthon, ma a Budapest TV, a Duna Tv, az MTV Teletex és a Budapesti Körzeti Híradó vevő az információkra. Jelen vannak viszont az Interneten.

Az egyórás sajtótájékoztatón betekintést nyerhettünk a BKV terveibe is. Osztályvezetőjük elmondta, hogy még jobban össze akarják hangolni a menetrendet, folyamatosan nyomon akarják követni járműveik mozgását, s ebben a korszerű informatikát is segítségül hívják. A DIMAP Bt. bemutatott egy új fővárosi térképet is, melyben az egyirányú utakat külön is jelölik. Utána elindult a hajó, a másfél órás dunai vízi út idejére búcsút vettünk a belvárosi csúcsforgalomtól.

Szóljon hozzá!