ZETApress

hírportál

Okmányokba szakképeket!

Szakfényképészeket képgépek helyett! Az IPOSZ tagszervezete, a Magyar Fényképész Ipartestület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából ünnepi elnökségi ülésükön legfontosabb feladatuknak tartják: visszaszerezni a szakfényképészek jogát az Okmányirodáktól.

Kérésük, hogy a többi uniós ország gyakorlatát követve a magyar szakfényképészek által készített igazolványképeket is fogadják el az okmányok elkészítésénél. Ez a legfontosabb, amit szeretnének elérni ? tudatta a rendezvény sajtóját is szervező Simsik Ágnes.

A fizetőképes kereslet drasztikus visszaesése a szolgáltató szakmákat, közöttük a fényképészeket is sújtja. Kérdés, hogy a fényképész szakma milyen mértékű megrendelés-visszaesés elviselésére képes ? hangzott el a tanácskozáson. A közterhek alakulása a finanszírozási gondok, a túlzott mértéket öltő adminisztráció, a tőkehiány, a bizonytalan gazdasági környezet is egyre inkább műhelybezárások felé sodorja a tagságot. A testület meggyőződése, hogy a válságot csak összefogással lehet kezelni. Tennivaló az érdekegyeztetés, versenyképesség megőrzése, ehhez a tanulónevelés, a szakmai képzés, az információáramlás.

Az ipartestület szakmai programokkal, kedvezményes eszköz- és anyagbeszerzéssel segíti a fényképészeket, elméleti és gyakorlati felkészítésüket. Ami eredmény: az ipartestület ? más szervezetekkel együttműködve ? kiharcolta, hogy a fényképész és fotótermék kereskedő szakma szerepeljen az Országos Képzési Jegyzékben. A Magyar Fényképész Ipartestület az új kormányzati szervektől a mikro vállalkozások ? közöttük a szolgáltatást végzők ? működési feltételeinek megerősítését várja.

Feladatuknak tartják: visszaszerezni a szakfényképészek jogát az Okmányirodáktól, vagyis a többi uniós ország gyakorlatát követve a magyar szakfényképészek által készített igazolványképeket is fogadják el az okmányok elkészítésénél. Ez a legfontosabb, amit szeretnének elérni.

Szóljon hozzá!