ZETApress

hírportál

Krisztié a legjobb recept

Somogy megyei nyertese van a Fermentált ételekkel a hosszú életért! Receptversenynek. Bellai Krisztina Visnyeszéplakról nyerte meg a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a az Együtt egy jobb világért mozgalom közös receptversenyét.

Az okleveleket a szeptember végi ünnepélyes díjátadó keretében a három társaság elnöke: B. Király Györgyi, dr. Halmy Eszter és Kis Balázs Attila, valamit dr. Csicsor János főtámogató adta át. A díjazottak a dobogósok wellness hétvégéi mellett az egészséges táplálkozás és az egészséges életvezetés jegyében étrend-kiegészítőket, vízmegkötő nélküli és GMO mentesen táplált állatok húsából készült termékeket kaptak, illetve családi VIP belépőt a szűrőkamionba. A fél óra alatt 40 szűrővizsgálatra jogosító vouchert Dankovics Gergely, Magyarország átfogó egészségvégvédelmi szűrőprogramja a MÁÉSZ programigazgatója adta át.

A Fermentált ételekkel a hosszú életért! receptversenyre 89 recept érkezett, nagyvárosokból és kis falvakból – Budapest, Pécs, Miskolc, Tatabánya, Visnyeszéplak, Jászapáti, Mány, Balassagyarmat – a Balaton partjáról és még sok-sok vidéki településről. A recepteket kiadjuk, addig is Kor Kontroll Társaság, valamit a Magyar Elhízástudományi Társaság portálján olvashatják őket az érdeklődök – tudatták sajtósaik.

Idézünk az egyik levélből: A fermentálásról sajnos édesanyám betegsége kapcsán hallottam először. Rákbetegségére egy olyan táplálék kiegészítőt ajánlott az orvos, amely fermentált búzacsíra kivonatot tartalmazott. Utána néztem a mit is jelent a fermentáció és szerelem lett elsőre. Ami nem futott el előlem, azt üvegbe zártam. Az egész ház bugyborékozó üvegekből állt. Új távlatokat nyitott meg számomra a gasztronómia terén, ahol is a csillagos ég a határ.

Más a kovász nevelésére tanít bennünket: Szerintem megéri a türelmet, a kitartást és a szerető gondoskodást. Ugyanakkor visszahoztam a gyerekkorom nagymamám által készített kenyér ízét.

A fermentált ételek receptjei közül egyik izgalmasabb mint a másik, amiről a díjátadó résztvevői meg is győződhettek, hiszen a nyertesek elkészítették érteleiket, és kóstolót is tartottak. Lehet például fermentált csicsókából meg kovászos uborkából chipset készíteni, sőt, az édes-kovászos gyümölcsös kalács mellé, sós-kovászos kecskesajtos kalács is süthető. De csinálhatunk kovászolt céklát, fermentált zellert, fermentált hokkaidó tök italt hamis körözöttet fermentált rizsből, ál-túrógombócot fermentált kölesből dióbundában, köleses-húsgombócos töltött káposztát, vagy éppen epres-bazsalikomos gyümölcslevet, akár mirelit eperből is. Különleges bodza receptünk is van, de fantasztikus lehet a curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini, a fermentált édesburgonya hasáb, a kimchi, vagyis a chilis fermentált savanyúság, vagy éppen a fermentált, főzés nélküli gazpacho leves, a nyári préselt saláta, a fermentált laskagomba, és még sok-sok más étel.

A remek receptek beküldői között vannak gyógyult daganatos betegek, újságírók, háziasszonyok, nagymamák, de akad blogger, makrobiotikus táplálkozási szakértő, kántor, biomérnök és olyan elkötelezett egészségmegőrző is, aki fermentáló műhelyt, vagy éppen webshopot működtetnek az az egészségtudatos táplálkozásért.

Pályázóink különleges, karakteres ízekkel egészítették ki mindennapi étkezéseinket, újra használják dédmamáink egyszerű és nagyszerű konyhai fortélyait, így teszik színesebbé, egészségesebbé, táplálkozásunkat, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra! A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg immunrendszerünket, lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! A nyers vagy főtt ételekhez képest a fermentált ételek fogyasztásakor több vitamin és enzim termelődik, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása is könnyebben megy. A zsűri tagjainak remek élményt jelentett a győztes receptekből készült ételek kóstolgatása, hiszen díjazottak elhozták a nyertes receptekből készült alkotásaikat is! A 10 nyertes pályázó és nyertes recept:

1. Bellai Krisztina hivatásos fermentáló, Visnyeszéplak: Ál túrógombóc, vagyis fermentált köles gombóc dióbundában, hozzá Hokkaidó tök-alma smoothie fermentált alapléből
2. Csákó Ildikó vállalkozó, Jászapáti: Saját kovásszal készült édes, illetve kecskesajtos-sonkás, zöldfűszeres sós kalács
3. Cseh Teréz újságíró, Tatabánya: Köleses-húsgombócos káposzta
4. Müller Ildikó hivatásos fermentáló, funkcionális táplálkozás-oktató, Budapest: Curryfüves-fokhagymás fermentált cukkini
5. Sebestyén Szilvia makrobiotikus táplálkozás-oktató, Budapest: Préselt saláta
6. Szél Eugénia zöld portál működtető, Budapest: Fermentált, főzés nélküli gazpacho leves
7. Őri Zsuzsanna biomérnök, Pécs: Fermentált csicsóka-fokhagyma kaporral
8. Ludányi Emőke gyógyult daganatos beteg, Balassagyarmat: Télre eltett savanyú uborka marosmenti módra
9. Bahul Krisztina újságíró-szociológus, Miskolc: Tárkonyos karalábé ferment
10. Bíró Márti gasztroblogger, Budapest: Epres-bazsalikomos gyümölcslé

Szóljon hozzá!