ZETApress

hírportál

Erősebb Yettel a Szigeten

5G-s mobil bázisállomással erősít a Yettel a Sziget Fesztivál ideje alatt. A tömegrendezvények megfelelő mobilellátása rendszeresen izgalmas feladatot ad a mobilszolgáltatóknak. A felhasználói szokások évről évre változnak, ráadásul minden esemény más adottságokkal rendelkezik, így nem lehet egy jól bevált megoldással készülni az ilyenkor szükséges időszakos kapacitásbővítésekre.

Az 5G-felhasználói kör bővülésével a Yettel által használt CETIN mobil bázisállomás már 5G-s antennákkal felturbózva debütál a Sziget Fesztiválon – tudatták sajtósaik.

A Yettel országosan már több mint 300 fix bázisállomáson szolgáltat 5G-t. A növekvő számú 5G-felhasználó – és a növekvő igények elvárt kiszolgálása – keltette az igényt, hogy a Yettel mobil-bázisállomáson is képes legyen időszakosan is, jellemzően tömegrendezvényeken 5G szolgáltatást nyújtani. Az 5G-s mobil bázisállomás az év egyik technológiai kuriózumának számít. A jármű egy speciálisan átalakított teherautó, amely a rendezvények közelében elhelyezve, a ráépített, akár 30 méter magasra kitolható antenna segítségével képes jelentős extra kapacitást biztosítani a környezetében. Az 5G előnye, hogy a korábbi technológiákhoz képest lényegesen nagyobb számú készülék egyidejű kapcsolódását teszi lehetővé, ami tömegrendezvényeken, fesztiválokon valódi előnyt jelent.

A tömegrendezvények mobilellátásnak hátteréről

Évente 400-500 olyan fesztiválra és tömegrendezvényre készül hálózati kapacitás erősítéssel a Yettel, ahol legalább négy-ötezer vendégre számítanak a szervezők. Ilyenkor a viszonylag kis területre összpontosuló hálózati forgalom akár a napi átlag hússzorosára is növekszik. A kihívásra létezik technológiai megoldás, de a mobilszolgáltatók oldaláról komoly előkészületeket igényel, hogy a hétköznapokon megszokott mobilozási élmény elérhető legyen a népszerű rendezvényeken is.

A Yettel a megnövekedett hálózati igény kiszolgálására a meglévő bázisállomások kapacitásának átmeneti bővítésével, paramétereinek hangolásával vagy ideiglenes mobil állomások telepítésével készül, amelyben partnere a távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. Az év kiemelt időszaka a nyári szezon; ekkorra összpontosul az ideiglenes állomások telepítésének 80%-a és a kapacitásbővítések kétharmada. Ezeket a feladatokat nem lehet csupán rutinszerűen végezni: a hétköznapokban is egyre növekvő mobilnet-felhasználás kiszolgálására az időszakos bővítések mértéke is évről-évre cca. 10%-kal nagyobb a megelőző évhez képest. Mára nemcsak a gyors letöltési sebességre van igény, hanem a jó feltöltési sebességre is egyre inkább fontos, hiszen a közösségi média alkalmazásokkal egyre többen élő videóval is közvetítik élményeiket.

A Yettel minden évben az egyes tömegrendezvények, fesztiválok sajátosságainak megfelelően készül időszakos kapacitásbővítéssel. Ilyenkor a hálózat megerősítésével és a terheltség alakulásának folyamatos követésével biztosítja a megfelelő, elvárt szolgáltatást. A legnagyobb fesztiválokon átlagosan napi szinten akár 50-60 ezer ember is megfordul, akik így hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak, mint ami egy ilyen létszámú településen is mérhető, csak egy fesztivál esetében jellemzően kisebb területen összpontosul a forgalom.

A Yettelről

A 2022-ben a magyar, bolgár és szerb ügyfelek számára bevezetett Yettel a cseh székhelyű PPF Telecom Group új távközlési márkája. Az ügyfélközpontúságot egyik elsődleges célként kitűző Yettel küldetése a kapcsolódási és digitális szolgáltatások nyújtása terén egyszerű: az ügyfelek támogatása abban, hogy életükben elérhessék az egyensúlyt.

Szóljon hozzá!