ZETApress

hírportál

Méhlegelő Győrött

A VGP két hektáron telepített méhlegelőt Győrben. Méhlegelő várja a győri VGP Parkban a környék méheit, de hamarosan madáretetőket is telepít a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója a kéthektáros területre.

A VGP csoport európai és hazai szinten elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem mellett nem csak épületeinek tervezésénél, de a még nem beépített területek hasznosításánál is – tudatták sajtósaik.

Tavaly ősszel telepítette a VGP Park Győr Kft az első magyarországi méhlegelőjét Körtefa utcai területén. Az évelő magkeverékkel bevetett két hektáros ingatlan idén tavasszal és nyáron már teljes kapacitással szolgálta a környék méhcsaládjait. A terület nagyságára való tekintettel a cég az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel jóváhagyásával a Syngenta Kft-vel működött együtt a Beporzó program keretében.

Amikor épületeket tervezünk, folyamatosan szem előtt tartjuk az olyan fenntarthatósági szempontokat, mint például a megújuló energiák hasznosítása, az energiatakarékosság. A területgazdálkodás során a biológiai sokféleségre összpontosítunk, nemcsak a beépítetlen, hanem az építés után az épületeinket körülvevő összes területen. Méhészeti szakértőkkel történt egyeztetések után döntöttünk a méhlegelő telepítése mellett, bízva abban, hogy ezzel jótékony hatással leszünk a környék ökoszisztémájára – mondta el Pálovics Károly, a VGP országigazgatója.

A méhlegelők telepítése azért különösen fontos, mert az elmúlt évtizedekben 20-40%-kal csökkent a beporzó rovarok száma, ezt döntően a rovarok, vadak életterének csökkenése és a táplálkozó területek hiánya okozza. – A rovarok mellett a madarak és az emlős vadállatok élettere is bővül a méhlegelők telepítésével, a 3-4 évig fenntartható és folyamatosan virágzó területek a tapasztalatok szerint megtöbbszörözik a vadméhek, a háziméhek számát, és mellettük fácánok, fürjek, nyulak, őzek látogatják a rendszeresen a területet – tette hozzá Benke Szabolcs, a Syngenta Kft. szakértője.

A VGP magas minőségi követelményeknek megfelelő logisztikai és könnyűipari célú ingatlanok fejlesztésével, kezelésével és tulajdonlásával foglalkozó, páneurópai vállalat. Építőipari gyökerekkel rendelkező vállalkozásként ma stratégiai fókuszunkat áthelyeztük a több bérlőt kiszolgáló, nagy méretű ipari parkok fejlesztésére. A vállalat 11,28 millió m2-es saját vagy lekötött fejlesztési földterülettel rendelkezik, és stratégiai fókusza az üzleti parkok fejlesztésére irányul.

Az 1998-ban belga családi ingatlanfejlesztő cégként a Cseh Köztársaságban alapított VGP ma mintegy 360 alkalmazottat foglalkoztat, és 16 európai országban közvetlenül, illetve több 50:50 arányú vegyes vállalaton keresztül rendelkezik és működik. 2021 decemberében a VGP bruttó eszközértéke a 100%-os közös vállalkozásokkal együtt 5,75 milliárd eurót tett ki, a vállalat nettó eszközértéke (EPRA NTA) pedig 2,33 milliárd euró volt. A VGP-t az Euronext Brussels tőzsdén jegyzik (ISIN: BE0003878957). A VGP magyar csoportja a tulajdonában álló a győri méhlegelő területén nem tervez építkezést, a kéthektáros legelő így még sok éven át biztosít élőhelyet a porzó rovaroknak.

Szóljon hozzá!