ZETApress

hírportál

Új altisztjeink a Hősök terén

Magyarország biztonságát meg kell erősíteni – jelentette ki a honvédelmi miniszter délelőtt a Hősök terei altisztavatáson, ahol 430, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. Elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást, majd egy-egy helikopterekből és Gripenekből álló kötelék húzott át felettük.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy a héten elrendelte a haderő készenlétének növelését. Az esküt tevő négyszáznál több altisztnek elmondta: ebben rájuk is számít; nekik is kulcsszerepük lesz a megújuló, magabiztos, jól kiképzett és felszerelt, jól szervezett és ütőképes Magyar Honvédség megerősítésében.

Néhány éve megindult a haderő átfogó fejlesztése, de ezt fel kell gyorsítani az ország közvetlen szomszédságában zajló háború és a déli határon fokozódó migrációs nyomás miatt – fejtette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány minden erkölcsi és anyagi támogatást biztosít Magyarország biztonságának megerősítéséhez, a haza védelméhez. Orbán Viktor miniszterelnök döntése nyomán a honvédség teljes állománya példátlan mértékű illetményemelésben részesül. A kormány létrehozta a honvédelmi alapot, amely segíti a haderőfejlesztést, a védelmi kiadások a költségvetésben már jövőre elérik a NATO által elvárt 2%-os GDP-arányos szintet – sorolta felszólítva fel az esküt tett altiszteket: legyenek büszkék, hogy megtanulták a mesterséget és annak továbbadását. Kérte továbbá, hogy legyenek a Magyar Honvédség méltó tagjai, példák a katonák számára a szolgálatban és azon kívül is!

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka megnyitóbeszédében az altiszti esküt tevő katonákhoz szólva felidézte, hogy kiképzésük alatt számos akadályt kellett leküzdeniük, részt vettek a koronavírus-járvány leküzdésében, valamint az ország két határszakaszán is segítették a védekezést. Felhívta a figyelmet arra, hogy olyan korban lépnek a Magyar Honvédség altiszti állományába, amikor a feladatok nőnek. A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van, hiszen a szomszédban háború van. Ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem! – emelte ki a tábornok.

Szükség lesz átszervezésre is, az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonával valóban a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség. Ennek megvalósítása mostantól a szombaton esküt tevő altisztek feladata is. A Magyar Honvédség történelmi helyzetben van, hiszen a szomszédban háború zajlik, ez pedig egész Európában ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen fontos a biztonság, a védelem! – mondta a parancsnok.

Béremelés a fegyvereseknek

Méltányos bért ígért a katonáknak, rendőröknek és határvadászoknak délelőtti közös sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára. Mindketten felidézték, hogy az elmúlt időszakban a rendvédelmi és a honvédelmi ágazatban is történtek illetményfejlesztések, és fegyverpénzt is adtak.

Rétvári Bence kifejtette: a szomszédban dúló háború, a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségek azt vetítik előre, hogy fokozódni fog a migrációs nyomás, és ennek kezelésében fontos szerepük lesz a rendvédelmi szerveknek, köztük a most felállítandó határvadász ezrednek. Kiemelte, hogy nemcsak az illegális migránsok száma nő, hanem a fegyvercsempészek is egyre erőszakosabbak. Pár napja az ország déli határától nem messze bandaháború dúlt. Ezért fontos, hogy a határvadászok védjék meg a déli határt, az odavezényelt rendőrök pedig eredeti szolgálati helyükön védjék a magyar emberek biztonságát.

A határvadászok feladata lesz a déli és az uniós külső határok védelme, lesz fegyverhasználati, igazoltatási és előállítási joguk. Kiképzésük alatt 300 ezer, utána 400 ezer forintos illetmény kapnak. A rendőröknek is érezhetően magasabb fizetést kínál a kormány. Ők szeptember elsejétől újabb béremelésben részesülnek, a tiszthelyetteseknél ez átlagosan 30-44%-os, a tiszteknél 18-25%-os növekedést jelent majd, így szeptembertől a pályakezdő tiszthelyettesek az eddigi 267 ezer forint helyett 384 ezer forintos, a pályakezdő tisztek az eddigi 393 ezer forint helyett 510 ezer forintos illetményt kapnak. Mindezt meg kell tenni, mert – ahogy a világ többi országában – Magyarországon is felértékelődött a biztonság! A háborúk korszakában sok a bizonytalanság. A magyar kormány feladata a biztonság erősítése – jelentette ki a BM parlamenti államtitkára.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf is hangsúlyozta, hogy a szomszédos Ukrajnában egy véres, szűnni nem akaró háború van és a déli határon is folyamatosan növekszik a nyomás. Ezért a napokban utasítást adott, hogy a Magyar Honvédség készenlétét növeljék. Fontos, hogy a katonák a koronavírus-járvány elleni védekezés során a kórházakban, valamint az illegális migráció miatt a déli határon ellátott feladataiktól visszatérhessenek a gyakorlótérre, készülhessenek a katona szakma legmagasabb szintű folytatására – fogalmazott hozzátéve: fontos, hogy a katonák is az előttük álló feladatokkal arányos illetményben részesüljenek!

Illetményüket két lépcsőben: idén szeptemberben, majd 2024 januárjában emelik újra. Ezek nyomán egy kezdő közkatona jelenlegi 280.343 forintos illetménye szeptembertől 399.180 forintra, 2024 januárjától 439.098 forintra, míg egy kezdő őrmester illetménye a jelenlegi 375.064 forintról szeptembertől 421.834 forintra, 2024 januárjától 509.287 forintra emelkedik – ismertette a hadügyminiszter. – A békéhez erő kell! – jelentette ki hozzátéve: katonáink számíthatnak Magyarország kormányára, a magyar emberek pedig számíthatnak a Magyar Honvédségre!

Szóljon hozzá!