ZETApress

hírportál

Díjaz az EMJSZ

A középiskolák legjobb tanítási módszereit díjazza az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség pályázata. A vállalaton belüli tudástranszfer a mai modern cégek hatékony működésének egyik legfontosabb pillére – tudatta Langó Károly PR tanácsadó.

A szakismeretek országokon, leányvállalatokon átívelő továbbadása jelentősen hozzásegíti őket a folyamatos fejlődéshez, illetve a versenyképességük megőrzéséhez. A hazai és nemzetközi nagyvállalatokat tömörítő Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség ezt a piaci szegmensben jól vizsgázott modellt szeretné meghonosítani a hazai közoktatásban. A szervezet a magyar középiskolák számára hirdette meg az EJMSZ Iskola Díj-pályázatot, amelynek keretében keresik az oktatási intézményekben alkalmazott legjobb, a természettudományokat (STEM) oktató és népszerűsítő módszereket, amelyeket szeretnének megosztani az ország többi iskolájával is.

A tanárokon rengeteg múlik, ha azt akarjuk, hogy egy tantárgy mélyebben, jobban érdekelje a diákokat. A fizika, a kémia és más természettudományos órák esetében azonban nincs könnyű dolga az oktatóknak. Sok az átadandó ismeret, és korántsem könnyű ennek a rengeteg anyagnak a befogadhatóvá tétele a diákok számára. Viszont Szövetségünk, amelynek tagvállalatai számtalan iskolával állnak kapcsolatban országszerte, azt látták, hogy nagyon sok olyan, a jobb megértést szolgáló és élményalapú gyakorlat, módszer létezik az oktatási intézményekben, amelyeket a tanárok sikerrel használnak a természettudományos órákon. Ezeket szeretnénk mi közkinccsé tenni, mert elemi érdeke az egész magyar társadalomnak, hogy minél több a műszaki-és természettudományos szakmát választó fiatal lépjen a hazai munkaerőpiacra. Kiváltképp azért, mert ők biztosíthatják az ország gazdasági fejlődését hosszútávon – emelte ki dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke.

A Szövetség kezdeményezésének ugyanis az a legfőbb célja, hogy felleljék és elismerjék azokat, a STEM tárgyak élményszerű oktatását lehetővé tevő tanítási módszereket és gyakorlatokat, amelyek segítségével a mérnökszakmák, műszaki területek vonzóbbá válhatnak a diákok számára, illetve más iskolák, pedagógusok is adaptálhatják azokat a saját tanmenetük keretében. Idén július 15-ig az ország bármely középiskolája beadhatja a nevezését az EJMSZ Iskola Díj pályázatra, amelyet az ipar és a felsőoktatás képviselőiből álló szakmai zsűri bírál majd el három – Gimnázium, Technikum/Szakgimnázium, illetve Szakképző iskola – kategóriában. A legjobbaknak ítélt pályázók az elismeréssel együtt pénzjutalomban is részesülnek. Kategóriánként 800 ezer forintot nyernek el az első helyezettek a program főszponzora, az EJMSZ tagvállalata, az S&T Consulting Hungary jóvoltából. Eseti jelleggel pedig 200 ezer forintos különdíjat is kiosztanak a résztvevők közt. Ezt az összeget azok az iskolák kaphatják meg, amelyek valamely – pályázatban bemutatott – gyakorlatukkal kiemelkedő, innovatív teljesítményt nyújtanak.

A díjazásban részesülő intézmények STEM oktatási módszereivel idén ősszel különböző szakmai, az EJMSZ által szervezett találkozók, rendezvények keretein belül, valamint online felületeken keresztül ismertetik meg a hazai középiskolás természettudományos tantárgyait oktató tanárait. A pályázattal kapcsolatos összes információ idekattintva megtalálható.

Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség

Az EJMSZ azért jött létre, hogy közvetlen tapasztalataival segítse és támogassa, még intenzívebbé tegye az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és a mérnökszakma képviselői közötti kapcsolatot; tanácsaival hozzájáruljon egy sikeres és kreatív mérnöknemzedék kimunkálásához. Az EJMSZ tagvállalatai: Balluff-Elektronika Kft., Continental Automotive Hungary Kft., Diehl Aviation Hungary Kft., Ericsson Magyarország Kft., evosoft Hungary Kft., Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Güntner-Tata Kft., Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., LEGO Manufacturing Kft., MVM Magyar Villamos Művek Zrt., Nemak Győr Kft., NI Hungary Kft., NOKIA Hungary, OPUS TITÁSZ ZRT., Sensirion Hungary Kft., S&T Consulting.

Szóljon hozzá!