ZETApress

hírportál

Vonattal a Balcsira!

A vasúti nyári menetrenddel az ország minden tájáról elérhető a Balaton. Az idei nyári menetrend célja, hogy a Balaton felé ne csak Budapestről kínáljanak megbízható, ütemes kiszolgálást, hanem kihasználva, hogy a MÁV és a Volán már egy cégcsoportban működik, az ország minden tájáról biztosítsanak oda eljutási lehetőséget – mondta a TIM közlekedésért felelős államtitkára.

Vitézy Dávid a Budapest-kelenföldi sajtótájékoztatón hozzátette, az idei nyári menetrenddel – amely a Volánbusznál ma, a MÁV-nál pedig holnapután lép életbe – az utasok igényeinek igyekeznek megfelelni! 2019 azonos időszakához mérve 80%-kal nőtt az utasok száma, ez csaknem félmillió embert jelent. Ez az óriási növekedés azt tükrözi, hogy ma már az iskolai szünet előtt többen járnak vonattal a Balatonra, mint a járvány előtti nyáron az augusztusi csúcsszezonban – mondta az államtitkár hozzátéve: Budapestről megmarad a korábbi ütemes menetrendi rendszer, amely Intercity vonatokkal kiszolgálja a déli partot, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercityk és az azokat kiegészítő Katica és más Interregio vonatok közlekednek.

Újdonság azonban, hogy öt irányba emeletes vonatokkal, KISS motorvonatokkal új szolgáltatásokat is indítanak: a Dunakanyarból Vác felől a Jégmadár Expressz, Kelet-Magyarországról pedig Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd felől Újszászon át indulnak expressz vonatok Budapest érintésével a Balatonra. Mindezeket kiegészítik a Volánbusz fejlesztései – mondta Vitézy Dávid hozzátéve, az ország számos tájáról: Eger, Salgótarján, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd és Pécs felől közvetlen távolsági járatok indulnak, amelyek a Balatont megközelíthetővé teszik a nem közvetlen vasúti járatokkal kiszolgált útirányokból is. Kitért arra is, az éjszakai közlekedést nyáron a Balatonon kiterjesztették, így a most hétvégén induló és augusztus végégig tartó nyári menetrendben a Bagoly vonatok minden éjszaka közlekednek a Balaton déli partján. Ugyanakkor jelezte, lesznek éjszakai vonatok az északi parton is, ott egyelőre csak a hétvégén.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatója elmondta, megújultak az étkezőkocsik, amelyek június 18-tól a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercity-nél is megtalálhatóak. Szólt még a Balaton 24, illetve 72 jegyről is, előbbi a felnőtteknek 1090 forintba, a 26 éven aluliaknak pedig 750 forintba kerül. A kerékpáros turizmus terjedése miatt valamennyi Balatonra tartó vonaton kerékpár szállításra alkalmas kocsit is indítanak. Mindezek a fejlesztések, köztük a TIM által megrendelt menetrend is azt szolgálja, hogy a MÁV-Volán csoport egy vonzó alternatívája legyen az egyéni közlekedésnek – jelentette ki a Volánbusz éléről átigazolt Pafféri Zoltán.

Szóljon hozzá!