ZETApress

hírportál

Schmitt Pál 80!

Születésnapot ünnepelni alapvetően egy extra jó dolog. Ilyenkor összegyűlik a kisebb-nagyobb család, ekkor van a visszatekintések és előre nézések ideje. A kerek számok viszik a prímet: talán az 50. a legizgalmasabb, majd a 75. következik. Azután pedig már többszörös az izgalom: vajon mit hoz a 80. születésnap?

Mire tekint legszívesebben vissza az ünnepelt és milyen terveket oszt meg az érdeklődők felé a ma 80 éves Schmitt Pál, akinek van egy kisebb és egy nagyobb családja is? – Természetesen vele ünnepel az 1964-es tokiói ezüstérmes tornásznő felesége: Makray Katalin, továbbá három lányuk és hat unokájuk. És a nagyobb család, a magyar sportolók sok-sokezres, tágabb közössége is osztozik az ünnepelt és szűkebb családja örömében!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak 1983 óta tagja, a később köztársasági elnök, Schmitt Pál ugyan politikusként is nagyívű pályát futott be – hiszen idő közben nagykövet volt Spanyolországban majd Svájcban, később európai parlamenti képviselőként az EU-Parlament alelnökévé is megválasztották. Utóbb itthon lett országgyűlési képviselő, aki az Országgyűlés elnökévé történt megválasztása után a köztársasági elnöki feladatkör betöltésére is bizalmat kapott – ám talán kijelenthető, hogy a sportélet, a sportolók közege az az atmoszféra, ahol legotthonosabban mozgott élet során, ahol fiatal gyermekkora óta mindig élvezte a hazai pálya, a sport előnyeit.

Schmitt Pál életében ugyanis a sport mindmáig meghatározó szerepet tölt be. 1955-ben vette az első párbajtőr leckéket, ahol életre szóló barátot szerzett mestere, Szőcs Bertalan személyében. Az öttusában tett néhány lépést követően a vívás maradt a fő versenyszáma, ahol háromszoros csapat- és kétszeres egyéni magyar bajnoki címig vitte. Válogatottként pedig tagja lehetett az 1968-ban Mexikóvárosban és 1972-ben Münchenben egyaránt olimpiai bajnoki címet kiharcolt magyar válogatottnak. Sajnálatára már csak B. Nagy Pál, Erdős Sándor és Osztrics István él bajnoktársai közül.

Az 1977-ben volt visszavonulását követően közgazdász diplomája révén szerzett munkahelyeket; 1981-ben utolérte a sport, ugyanis ekkor nevezték ki a Népstadion és Intézményei főigazgatójává. Két évvel később a sajnálatosan korán, 60 évesen elhunyt dr. Csanádi Árpád helyére őt jelölték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjának. Egyidejűleg a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára lett, majd 1989-ben a szervezet elnökévé megválasztva, léphetett elő. Erről a tisztségről 21 év után mondott le, amikor 2010-ben köztársasági elnökké választották – a MOB-nak azóta tiszteletbeli elnöke.

A nemzetközi ötkarikás szervezetben ugyancsak aktívan töltötte az időt az ünnepelt, hiszen például 1995 és 1999 között a NOB alelnökeként is tevékenykedhetett. A későbbi évekre is jutott maradandó értéket hozott munka számára. A kétezres évek elején ő alapította meg és éveken át vezette a NOB Környezetvédelmi Bizottságát. Az ott végzett munka elismerése öntött testet az ENSZ által adományozott és neki juttatott, A Föld védelméért elnevezéssel létrehozott díjban.

A sport mindmáig nagy szerepet játszik Schmitt Pál életében. 2014-ben beválasztották a Nemzet Sportolói 12 tagú elitjének társaságába, a MOB-ban a legkülönfélébb területeken is feltűnik, folyamatosan állítva tudását és sokrétű kapcsolatait a sportolók szolgálatába. Mivel lányai után az ő gyermekeik is aktívan sportolnak, így elsősorban két unokája – a vízilabdázó Vígvári Vendel és Vince – révén személyes kötődése is van a mai magyar élsporthoz. Azt azért nem árt megjegyezni, hogy Schmitt Pál az örökös rohanás időszakában, a Brüsszelben töltött évek során is minden, itthon töltött hétvégén rendszeresen feltűnt a legkülönfélébb sportágak eseményein, hogy szurkolóként és tanácsadóként is folyamatos kapcsolatban lehessen a magyar sportolókkal.

Az idei, a 2022-es év nem egyszerűen kerek évfordulót jelent számára, de egyidejűleg változásokat is meg kell élnie. A NOB-nak ugyan életfogytiglan tiszteletbeli tagja lesz, de szavazni már nem fog tudni. Tervei szerint folytatja munkáját az ötkarikás világmozgalom érdekében, miközben itthon – meghívás alapján – három egyetemen is tanít. És egy nagyon érdekes, egyben jelentős, új munkában is fő szervezőként működik közre. Idősebb Lomnici Zoltán javaslatára ugyanis elvállalta a Nemzeti Virtuális Sportmúzeum megszervezését és beindítását.

Az eseményekben, sikerekben oly gazdag életút legfőbb állomásainak felidézését követően amikor gratulálunk Schmitt Pálnak 80. születésnapján, egyben további, egészségben és alkotókedvben gazdag éveket kívánunk! Isten éltesse! – írta Jocha Károly, Magyar Edzők Társasága.

Szóljon hozzá!