ZETApress

hírportál

Könnyítés vakoknak

Az érintett érdekképviseleti szervezetekkel is egyeztet a BKK a vak és gyengénlátó ügyfelek utazásának könnyítése érdekében. A Budapesti Közlekedési Központ honlapjának szerkesztői a leendő felhasználókat is bevonják a fejlesztésbe, hogy valóban akadálymentessé váljon a társaság weboldala – tudatták sajtósaik.

A BKK a társadalmi érzékenyítő kampányok fókuszába a fiatalokat helyezi, hiszen ők tudják hatékonyan befolyásolni az idősebb generációt. A társaság számára fontos cél, hogy egységes szemlélettel akadálymentesítse a főváros közterületeit, ezért nemrég egyeztetést folytattak a szakmai szervezetek a látássérült emberek regionális és országos érdekképviseleteivel. A DANOVA projekt eredményeiről és a további fejlesztési lehetőségekről tartott workshopot a Budapesti Közlekedési Központ.

Az Európai Unió Innovatív közlekedési szolgáltatások vak és gyengénlátó ügyfelek részére a Duna régióban nevű Interreg Danube kutatás-fejlesztési keretprogramjából finanszírozott projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó ügyfelek számára teljes mértékben, önállóan hozzáférhetővé tegye a repülőtereket, kikötőket, illetve a vasút- és buszállomásokat.

A BKK a Budapest Airporttal együttműködve vizsgálja és javítja a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér belvárosból való megközelíthetőségét a vak- és gyengénlátó utasok számára. Az utazástervezést elősegítve a BKK a projekt keretében felülvizsgálja és elvégzi a webes felületeinek (honlap, utazástervező aloldal és applikáció) akadálymentesítését. A projekt során elengedhetetlen kikérni és figyelembe venni az érintettek, azaz a látássérült emberek regionális és országos érdekképviseleti szervezeteinek a véleményét.

Az együttműködés során a BKK rendszeresen megvitatja az egyes tervezési lépéseket az érintett szervezetekkel. A legutóbbi, 2022 tavaszán tartott workshopon a BKK webes felületeinek (honlap, utazástervező aloldal és applikáció) akadálymentességéről; ezzel összefüggő gyakorlati tapasztalatokról; a fejlesztésekre vonatkozó javaslatokról; a BudapestGO és a Budapest Airport által kifejlesztett Indoor navigation alkalmazások közti átjárhatóságáról és a különböző, látássérülteket segítő tanulmányötletekről (okos taktilis elemek alkalmazhatósága, társadalmi érzékenyítő kampányok, példatár a budapesti közterületek kialakításáról) kérték ki a résztvevők véleményét.

Az érintett szervezetek közül a találkozón részt vett többek közt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE), a Vakok Állami Intézete (VÁI) és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány (INFOALAP). A DANOVA K+F projekt tovább folytatódik. Az együttműködés eredményeiről a BKK tájékoztatja ügyfeleit – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ Kommunikáció.

Szóljon hozzá!