ZETApress

hírportál

Bringázz sokat!

Megjelent a BKK ajánlati felhívása a kerékpáros közlekedést népszerűsítő programok megvalósítására. Átfogó népszerűsítő és szemléletformáló kampányt indít idén a Budapesti Közlekedési Központ az Európai Unió által finanszírozott kerékpárosbarát infrastruktúra-fejlesztési beruházásokhoz kapcsolódóan.

A feladat ellátására a BKK közbeszerzési eljárást írt ki, az ajánlati felhívás ma jelent meg. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében a fővárosban és a kerületekben – összesen 11 projekthez kapcsolódóan – több, egymásra épülő, népszerűsítő és szemléletformáló program valósul meg. A projektek célja, hogy növekedjen a mindennapos, közlekedési célú kerékpáros utazások száma és gyakorisága Budapesten, illetve a társadalom minél szélesebb rétegei számára váljon elérhetővé és legyen biztonságos a kerékpározás, legyen szó például munkába, iskolába járásról, bevásárlásról, vagy napközben a városon belüli ügyintézésről.

Ezen célok elérése érdekében a BKK átfogó koncepció kidolgozását és megvalósítását várja az ajánlattevőktől a tervezett eseményekhez, programokhoz kapcsolódóan, mely magában foglalja a szemléletformáló és népszerűsítő kampányokat, rendezvényeket, kreatív ügynökségi feladatokat, valamint a kerékpáros közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatos oktatási tevékenységeket. A BKK elvárása, hogy a tervezett tevékenységek szorosan épüljenek egymásra, valamint a szakmai alapelveket, az arculatot és az üzeneteket egységesen alkalmazzák a feladat típusától függetlenül. A szemléletformáló és kerékpározást népszerűsítő kampány összesen nettó 56.564.187 forintból valósulhat meg, az ajánlati felhívás ezen a linken érhető el.

Bővülő fővárosi gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések

A fenntartható városi mobilitás eléréséért Magyarország kormánya 2016-ban közzétette a Fenntartható közlekedés fejlesztése Budapesten elnevezésű pályázati felhívást a VEKOP részeként, melynek keretében a Fővárosi Önkormányzat és a BKK által létrehozott tizenkét konzorcium összesen bruttó 8,39 milliárd forinttámogatást nyert el. A támogatást teljes mértékben az Európai Unió biztosítja. A pályázat célja, hogy Budapesten növekedjen a gyalogos, a kerékpáros, illetve a közösségi közlekedést igénybe vevők aránya. Ez hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez. A támogatási összegből lehetőség van összetett kerékpározás-barát fejlesztések és szemléletformálási tevekénység megvalósítására 2023 közepéig.

Élhetőbbé tesszük Budapestet: tovább nőhet az alternatív közlekedési eszközök aránya a fővárosban. A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a leginkább megfelelő közlekedési eszközt választhassák a Budapesti Mobilitási Terv 2030 céljaival összhangban. Az autót felváltó alternatív lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van: csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt útszakaszok. A fővárosi kerékpározással ismerkedők azon túl, hogy új útvonalakat fedezhetnek fel, valamint újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé is – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

Szóljon hozzá!