ZETApress

hírportál

74 éves a Gyermekvasút

Szombaton lesz a Gyermekvasút Napja. Április 9-én ünnepli 74. születésnapját a budapesti Gyermekvasút. A kisvasúti nap alkalmából a hűvösvölgyi járműtelepen és az állomás alatti fogadóparkban színes programokkal várják a családokat.

A rendezvény miatt Budapestre utazók számára a MÁV-START 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A Gyermekvasút vonalát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen, erre emlékeznek meg minden évben április második szombatján a kisvasúti nap keretében. A szombati rendezvényen 10-16 óráig várják az érdeklődőket a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepén. A nyílt napra ellátogató gyerekek nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban, a szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A kisvasúti mozdonyok és kocsik lakóhelyéül szolgáló vontatási telepen járműbemutatók is lesznek: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a kis vasútbarátok felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra, a C50-es kismozdonyra és a lillafüredi motorkocsira, de ki lehet majd próbálni a kézihajtányt is. Az egykori úttörő- és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar szolgáltatja a térzenét a programon.

A Hűvösvölgy állomás alatti fogadóparkban a BKV két kiállított nosztalgiabuszára és a Volánbusz karrierjáratára is felszállhatnak az érdeklődők – utóbbin autóbusz-vezetéstechnikai szimulátor is várja a résztvevőket. Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeum is nyitva tart.

A Gyermekvasút vonatai ezen a napon 40-50 percenként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy között, valamint a vonal alsó szakaszán napközben többször nosztalgiavonatokat is indítanak. A kisvasúti nap részletes programja a Gyermekvasút honlapján idekattintva elérhető.

Idén a Gyermekvasút Napjára utazóknak a MÁV-START 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a budapesti Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarra, valamint Zugló, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya felső és Budapest-Kelenföld állomásokra. A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe. A kedvezményes árú menetjeggyel az utazást már április 8-án pénteken meg lehet kezdeni és legkésőbb 10-én vasárnap éjfélig kell befejezni! Az alkalmi menettérti jegy érvényesítése a kisvasúti bélyegzővel a rendezvény ideje alatt a hűvösvölgyi járműtelepen az infópontnál lehetséges. A kedvezmény részletei a MÁV-START tájékoztatójában megtalálhatók.

Szóljon hozzá!