ZETApress

hírportál

Pedagógusok Szegeden

Nemzetközi pedagógiai értékelés konferencia zajlott szerda-csütörtökön a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában, ahol immár második alkalommal került megrendezésre a Szegedi Pedagógiai Értékelés Műhely (2nd Szeged Workshop on Educational Evaluation) ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A találkozón a szegedi kutatók mellett mintegy húsz jelentős európai szakember vett részt. A műhelymunka két fő témakörre koncentrál: egyrészt, annak áttekintésére, milyen tudományos eszközök állnak rendelkezésre a pedagógiai felmérések megalapozására, elméleti kereteinek kidolgozására, másrészt, hogyan használható az új információs-kommunikációs technológiák eszközrendszere az innovatív mérési megoldások kivitelezésére.

A résztvevőket Csapó Benő, a konferencia elnöke, az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportjának vezetője köszöntötte, majd nyitó előadásában Philip Adey, a Londoni Egyetem professzora az általános értelmi képességek jelentőségéről, iskolai fejleszthetőségéről, és a mérések szerepéről beszélt.

Joachim Funke és munkatársai a dinamikus problémák megoldása terén a Heidelbergi Egyetemen végzett kutatásaik eredményeit mutatták be. A munka jelentőségét jelzi, hogy ezek a vizsgálatok képezik az alapját a 2012-ben a PISA nemzetközi felmérések keretében sorra kerülő problémamegoldás vizsgálatnak is. Thibauld Latour és a vezetése alatt működő luxemburgi munkacsoport tagjai az általuk kifejlesztett Internet alapú számítógépes tesztelő szoftver új lehetőségeiről tartottak bemutatót.

Sirkku Kupiainen, a Helsinki egyetem kutatója pedig a tanulási képességek mérése és fejlesztése terén végzett másfél évtizedes finn kutatómunkát tekintette át. A szegedi kutatócsoport mindhárom külföldi műhellyel hosszabb időszakra visszatekintő munkakapcsolatban áll, és az új eredmények megvitatása további együttműködési lehetőségeket tárt fel.

A workshopon a szegedi kutatók prezentációi az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportja által elnyert Diagnosztikus mérések fejlesztése című TÁMOP kutatási projekt keretében végzett munkát és az első eredményeket tekintették át. Csapó Benő a program elméleti kereteit vázolta fel, Molnár Edit Katalin az olvasás, Csíkos Csaba a matematika, Korom Erzsébet pedig a természettudomány felmérések tartalmi kereteit, a feladatok kidolgozásának szempontjait vázolta fel. R. Tóth Krisztina és Tóth Edit előadásai az Internet alapú adatfelvétel eddigi eredményeit mutatták be. Bővebbet portálukon találhatunk.

Szóljon hozzá!