ZETApress

hírportál

Ecseri úti fejlesztés

Megújult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épülete. Több mint 1,6 milliárd forintból komplex energetikai fejlesztés valósult meg az Ecseri úton: a felújítás több mint 2000 hallgató számára biztosít modern, energia-hatékony és friss tereket.

A kívül-belül megújult épületet délelőtt Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja adta át.

Február végére készült el az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Ecseri úti épületének komplex energetikai rekonstrukciója, a felújításnak köszönhetően jelentősen csökkenhet az ingatlan primer éves energiafelhasználása, amely az egyetemnek jelentős megtakarítást jelent. A projekt az ELTE épületeinek energetikai korszerűsítésére fordított pályázati támogatásnak (KEHOP 5.2.2-16-2017-00112) köszönhetően valósult meg 1,64 milliárd forint összértékben.

Hizó Ferenc az átadó ünnepségen elmondta, hogy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épületeinek rekonstrukciója kiemelkedő, XXI. századi körülményeket eredményezett. A körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a megújult épületegyüttes a legkorszerűbb energiahatékonysági szempontoknak is megfelel.

Az ELTE ingatlanállományát az elmúlt években közel nyolcmilliárd forintértékben fejlesztettük a KEHOP-pályázatoknak köszönhetően, a több évre számolt költségcsökkentési eredmények már milliárdos nagyságrendre tehetők. Jelenleg is számos projektünk előkészítési fázisban van, az ingatlanaink energetikai szempontú fejlesztése tovább folytatódik – hangsúlyozta Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja.

Az ünnepélyes szalagátvágási ceremónián Hizó Ferenc és Scheuer Gyula mellett Sziklai Péter, az ELTE tudományos rektorhelyettese és Papp Gabriella, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánja vett részt.

Az Ecseri úti komplexum (A-, B-, C-épületek) több mint 2000 hallgató és közel 200 oktató-kutató és adminisztratív munkatárs otthona: kiemelt fontosságú, hogy az 1968 és 1970 között épült, korszerűtlenné vált létesítmény a XXI. századi elvárásoknak megfelelően újult meg.

A kivitelezési munkálatok 2021 elején kezdődtek, a Kar hallgatói és oktatói a kényszerű pandémia okozta távollét után idén februárban már a felújított épületbe térhettek vissza. A projekt tartalmazta a nyílászárók cseréjét, a gépészeti rendszerek korszerűsítését, a homlokzati és zárófödém szigetelését, valamint napelemes rendszerek telepítését is. Az épület külső homlokzata a Kar arculati színeivel harmonizáló szürke-bordó színezést kapott, az összes oktató tantermet a komfortérzetet javító hűtő-fűtő rendszerekkel szerelték fel.

A felújítással párhuzamosan – saját egyetemi forrásból – kisebb, belső átalakításokra is sor került: megújult az országban egyedülálló, közel 90 ezer tételes gyógypedagógiai és gyógypedagógia-történeti könyvtár környezete, valamint a tornaterem és az öltözők is.

Szóljon hozzá!