ZETApress

hírportál

Mádi fejlesztés

Megújult a vasútállomás épülete Mádon. A Miniszterelnökség és a MÁV között 2021 augusztusában létrejött Támogatási Szerződés alapján, a Magyar Falu Program keretében a vasúttársaság kétmilliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást használhat fel vasútállomások fejlesztésére.

A MÁV kiemelt projektjében elsőként Mád vasútállomás felvételi épülete készült el. A számos önkormányzati pályázati lehetőség mellett a Magyar Falu Program fontos eleme az állami infrastruktúra, azaz a közút- és vasúthálózat fejlesztése is az érintett falusi térségekben. A MÁV projekt célterülete a falusias, közlekedési főtengelyektől távolabb eső térségeket feltáró regionális vasúthálózat, amely az elmúlt 10-15 év vasútfejlesztési projektjeiből kimaradt. Fontos törekvés, hogy az e térségekben élők is hasonló minőségű szolgáltatást kapjanak a vasútállomásokon, mint a fővonalakon vagy a budapesti elővárosban utazók.

A Szerencs-Hidasnémeti vasútvonalon fekvő Mád vasútállomás új burkolatokkal ellátott, temperált váróterme USB-asztallal, digitális kijelzővel, padokkal, vitrinekkel, és akadálymentes mosdóval szolgálja az utasok kényelmét. A nettó 48 millió forintos fejlesztés során helyreállított épület a külső homlokzat megújulásával, a nyílászárók és a tetőszigetelés cseréjével, valamint a forgalmi helyiségek klimatizálásával vált impozánssá és korszerűvé. A vasútállomásra hamarosan új, tízállásos fedett kerékpártárolót is telepít a vasúttársaság.

A 2023 elején záruló MÁV projektben megújul további 12 vasútállomás meglévő utasforgalmi épülete és annak környezete, 11 helyszínen új, korszerű állomásépület épül. 229 vasútállomásra telepít a MÁV fedett kerékpártárolókat, utasbeállókat és utcabútorokat, ezeken a helyszíneken megújul a statikus utastájékoztatás is – tudatta a MÁV Kommunikáció.

A vasutasok munkakörnyezete is javul az érintett állomásokon

A MÁV célja, hogy a fejlesztéseket a helyi lakosok is magukénak érezzék. Ennek érdekében valamennyi önkormányzattal szoros együttműködésre törekszik a vasúttársaság, az épületek környezetének rendezése, a felesleges helyiségek, épületek hasznosítása, valamint az utasforgalmi létesítmények üzemeltetése tekintetében. Az új állomásépületek színvilágának és külső dekorálásának tervezésekor a MÁV figyelembe veszi az önkormányzatok igényeit.

Megújul a meglévő utasforgalmi épület és annak környezete Szany-Rábaszentandrás, Zichyújfalu, Berkenye, Nagyigmánd-Bábolna, Csömödér-Páka, Mernye, Vaja-Rohod, Biharnagybajom, Nagykereki, Pocsaj-Esztár, Okány és Medgyesegyháza vasútállomásokon. Új, korszerű állomásépület épül Bashalom, Kisvarsány, Tiszaalpár, Szalatnak, Pécsudvard, Püspökhatvan, Nyírbogát, Szerep, Sárrétudvari, Tiszajenő alsó és Győrasszonyfa vasútállomásokon. Kisvarsányban új vasúti megállóhely létesül, Jósvafő-Aggtelek megállóhelyen pedig közös busz-vonat peron épül.

Szóljon hozzá!