ZETApress

hírportál

Bródy Sándort gyászoljuk

A Magyar Reklámszövetség fájdalommal búcsúztatja a világhírű reklámszakembert, Alexander Brody-t, az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagját, aki a hétvégén 89 éves korában távozott az élők sorából.

A szakember, író, üzletember pályafutása során igen sokat tett a reklámipar fejlődéséért és példájával, életművével nagy hatással volt a nemzetközi- és ezáltal a magyar kommunikációs iparágra. Az MRSZ eddig hét kiváló szakembernek adományozott Tiszteletbeli Örökös Tag címet. Legutóbb a világhírű reklámszakember számára a kitüntetést igazoló oklevelet 2020 szeptemberében Gulyás János, az MRSZ elnöke adta át – a járványhelyzetre való tekintettel – egy szűk körű baráti vacsora keretében. Alexander Brody-t a Magyar Reklámszövetség saját halottjának tekinti.

Alexander Brody az elmúlt több évtizednyi aktív időszakában szakmai munkájával, emberi hozzáállásával és ránk hagyott örökségével óriási befolyást gyakorolt a világ- és hazai reklámszakma alakulására. Alexander Brody az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagság kitüntetés átvételekor elmondott szavai – a teljes hazai kommunikációs iparág számára továbbított üzenetei – ma még erősebb érvénnyel bírnak: A legfontosabb tanácsom, hogy legyünk nyitottak mások ötleteire, mert biztos találunk annál jobbat, mint amilyen a mi eredeti gondolatunk volt. Nagy érdeklődéssel forduljunk az emberekhez, mert tapasztalatom szerint nem pénzzel, hanem figyelemmel és figyelmességgel lehet motiválni.

Alexander Brody reklámszakember, író, amerikai- és magyar üzletember a Princetoni Egyetem Woodrow Wilson karának diplomata szakán végzett. Több mint negyven évig dolgozott a Young & Rubicam International cégnél, ahol kifutófiúként kezdte és egészen az elnöki posztig vitte. Később, ugyanezt a pozíciót töltötte be az Ogilvy & Mather Worlwide vállalatnál. A Reklám Világszövetség (IAA) volt elnöke. Az ő vezetése alatt lett a szövetség tagja Magyarország, Kína és a Szovjetunió. Több vállalat és alapítvány igazgatósági tagja, ezek között az American Hungarian Foundation elnökségének is. Számos angol nyelvű könyvet írt, majd az 1990-es évek közepétől aforizmaköteteket jelentetett meg magyarul. Amerikában megjelent művei: Old Wine Into Old Bottles (Régi bor régi tömlőkben); In Praise of Simplicity (Az egyszerűség dicsérete); Aye-and what then? (Igen-és akkor mi van?); The Heart and the Tongue (A szív es a nyelv); A Bell With Many Echoes (Egy harang több visszhanggal). Fontosabb kitüntetései: George Washington-díj (2002), Eger város díszpolgára (2003), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2005).

A Reklámszövetség részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak és őszintén osztozik a család fájdalmában. Az MRSZ vezető tisztségviselői és teljes tagsága mellett Alexander Brody-t számos más kommunikációs szövetség és a teljes szakma gyászolja. Mélységesen tisztelt és szeretett kollégánktól, barátunktól az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagjától fájdalommal búcsúzunk. Nyugodjék békében! – írta a Magyar Reklámszövetség.

A Magyar Reklámszövetség 2014 decemberében határozott arról, hogy létrehozza az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagság címet, amelyet az elnökség olyan, a nyugdíjkorhatárt elérő vagy annál idősebb szakembernek ítélhet oda, aki korábban legalább 5 éven keresztül az MRSZ tagja volt és tisztséget töltött be a szervezetben vagy a magyar kommunikációs szakma érdekében sokat tett. Az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagját a rendes tagokkal minden tekintetben azonos jogok és kötelezettségek illetik meg tagdíj fizetése nélkül.

A szövetség 40 éves jubilálása alkalmával az elnökség döntése alapján először ítélte oda a címet 2015. január 21-én dr. Takács Ildikónak és Sas Istvánnak. Az MRSZ 2015 decemberében tartott közgyűlésén további három szakembernek, dr. Skriba Juditnak, Merényi Évának és dr. Pócsik Ilonának adta át a kitüntető címet, majd 2019-ben dr. Megyer Örs vette át a Tiszteletbeli Örökös Tag oklevelet. Sajnos a hét MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tag közül immár három kitüntetettől kellett búcsút vennünk: 2018-ban Sas Istvántól, 2020-ban dr. Takács Ildikótól és idén Alexander Brody-tól.

Szóljon hozzá!