ZETApress

hírportál

Dél-dunántúli öszefogás

Összefognak a Dél-dunántúli Régió fellendítéséért. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és Baranya megye meghatározó intézményei fognak össze annak érdekében, hogy a régió településeiben, Pécs városában a gazdaság versenyképességén keresztül a tőke és munkabér-jövedelmek emelkedjenek, az életminőség javuljon, a térség demográfiai folyamatai megforduljanak.

Az együttműködési megállapodást a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna Kormánybiztosa, a Baranya Megyei Önkormányzat, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete ma kötötték a PTE Szenátusi Tanácstermében a fenti célok közös megvalósításának érdekében – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

Csortos Szabolcs/UnivPécs első felvételén Mikes Éva kormánybiztos és Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke látható, míg a másodikon balról Decsi István, a PTE kancellárja, Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya megyei szervezete elnöke, Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Bódis József kuratóriumi elnök az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány képviseletében, Mikes Éva kormánybiztos, Őri László elnök, dr. Miseta Attila, a PTE rektora és dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke látható.

Az eseményen elhangzott, az elmúlt 30 év folyamatosan romló demográfiai folyamatai alapvető gátjai a Dél-dunántúli Régió gazdasági fejlődésének. Pécs és Baranya népességmegtartó erejének növeléséhez, az elvándoroltak visszatéréséhez elengedhetetlenül szükséges a képzési, egészségügyi, kulturális, közlekedési és szociális infrastruktúra kiemelt, koordinált fejlesztése, az ehhez szükséges központi források megszerzése. A helyi iparnak be kell kapcsolódnia a negyedik ipari forradalom technológiai fejlődési hullámába. Ennek érdekében az együttműködő feleknek elő kell segíteniük a digitális tudáson, az új technológiákon alapuló versenyképes szolgáltatások és termelőtevékenység kifejlődését Pécsett, és Baranya megyében.

Az együttműködés kiterjed az élelmiszer-gazdaság nemzetközi szintre fejlesztésére, a turisztikai lehetőségek piacosítására, a digitalizációra, a zöld technológiák fejlesztésére és elterjesztésére egyaránt. Ehhez elengedhetetlen az egyetemi tudásbázis bővítése, a szakmunkások, technológusok, mérnökök, kutatók növekvő számú képzése és alkalmazása. Hangsúlyozták: ki kell alakítani a helyi gazdaság és az egyetem új típusú együttműködését, amely lehetővé teszi a hozzáadott érték jelentős növelését a baranyai gazdaságban, valamint hozzájárulhat az export erőteljes emelkedéséhez, ösztönzi és segíti a megyei vállalkozások bekapcsolódását a nemzetközi értékláncokba.

A régió közlekedési és gazdasági infrastruktúrájának javítása ugyancsak közös érdeke az együttműködő feleknek, és elengedhetetlen feltétele a fenti célok elérésének. Az eseményen kiemelték: a térség jelenleg alacsony befektetési, beruházási vonzerejét növelni kell. A reálgazdaság szereplői számára a megyei és települési önkormányzatoknak az aláíró partnerekkel együttműködve optimális gazdálkodási környezetet kell kialakítaniuk, támaszkodva egymás tapasztalataira, az egyetem és a kamarák szakmai segítségére.

Szóljon hozzá!