ZETApress

hírportál

Új jegytípus BKK-járatokon

Tavasztól jöhetnek az időalapú jegyek a BKK járatain. A Fővárosi Közgyűlés január 26-án szerdán tárgyal és dönt a Budapesti Közlekedési Központ járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről. Kedvező határozat esetén szó szerint új időszámítás kezdődhet Budapest közösségi közlekedésében. A két első termékkel akár 60-120 percig is lehet utazni.

A fővárosban közlekedők régóta igénylik egy olyan jegytípus bevezetését, amely korlátlan utazást biztosít számukra egy meghatározott, rövid időszakon belül, akár oda-vissza irányba. Ezért a Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt hónapokban előkészítette az időalapú mobiljegyek bevezetésének lehetőségét. Ráadásul ezek előtt még a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában, ami ugyancsak sokaknak nyújthat segítséget utazásaik során.

Mit kell tudni az időalapú jegyekről?

A sokak által ismert klasszikus vonaljeggyel ellentétben ezek a jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát, bármennyiszer használhatók. Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy. Budapest közigazgatási határán belül a MÁV-HÉV vonatokon és a Volánbusz kék-járatain is elfogadják majd azokat. A BKK egyik reprezentatív kutatásában a válaszadók döntő többsége érdeklődést mutatott egy ilyen termék iránt. A felmérésből az is kiderült, hogy az utasok többsége a 90 perces jegyet használná szívesen. Emellett, a társaság adatai szerint egy járművön töltött átlagos idő 22 perc.

A fentiek miatt az időalapú termékek két induló jegytípusa a 30 és a 90 perces mobiljegy lesz. Előbbi 530 forintba kerül majd. Egy hagyományos vonaljegy ára 350 forint, tehát aki akár csak egyszer is átszáll egy másik járatra, már megéri inkább a 30 perces jegyet használnia a vonaljegy helyett. A 90 perces mobiljegy 750 forintért váltható majd meg, amely kiválóan alkalmas lehet valamilyen ügyintézéssel egybekötött utazásra, hiszen az érvényességi időbe még egy oda-visszaút is beleférhet, hiszen bármelyik irányba érvényes. Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők, papír változatban nem. Használatuk a mobiljegyhez lesz hasonló.

Akár 60 vagy 120 percig is használhatók

A nevükkel ellentétben – a használati feltételek miatt – ezeket a termékeket valójában akár 60 és 120 percig is lehet majd használni. Az időalapú jegyekkel minden – érvényességi időn belül – elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint 30 vagy 90 perc. Tehát a 30 perces jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a 90 perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig fel lehet szállni egy újabb BKK járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig. Azaz a felszállásnál kell figyelni a megfelelő időpontra. Így előbbit – bizonyos esetben – akár 60, utóbbit akár 120 percig használhatják a BKK ügyfelei. Tehát például a félórás jegy nem válik érvénytelenné a 30. perc leteltét követően, ugyanis a jegy érvényessége addig tart, amíg az utas a 30. percen túli időszakban le nem száll a járműről.

A későbbiekben a felmerülő igények és a tapasztalatok alapján bármilyen jeggyel bővíthető a paletta, így akár 15 vagy 60 percessel is. A Fővárosi Közgyűlés kedvező döntése esetén idén tavasszal már bárki kipróbálhatja az új jegytípust – tudatta a BKK Kommunikáció.

Szóljon hozzá!