ZETApress

hírportál

Jász utcai bérházátadás

Újabb önkormányzati bérház a XIII. kerületben: átadták a 35 lakásos passzívházat a Jász utca 72. alatt. A XIII. Kerületi Önkormányzat ma délelőtt ünnepélyesen átadta a XIII. kerületi Jász utca 72. alatti új lakóépületet 35 bérlakással.

2020. február 11-én tettük le az épület alapkövét, 2020. augusztus 28-án a bokrétaünnepséget tartottuk, s most, 2022. január 13-án átadjuk a Jász utca 72. szám alatti új passzívházunkat – kezdte beszédét dr. Tóth József polgármester. – A 100%-ban önkormányzati tulajdonú beruházás során fontos szempont volt, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak, az önkormányzat elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett – tette hozzá Tóth doktor.

A XIII. Kerületi Önkormányzat egyedülálló bérlakásépítési programja idén 20 éves. 2002 óta eddig 12 helyszínen 667 önkormányzati lakást épített az önkormányzat, melyre több mint 18 milliárd forintot fordított, s 34 ezer m2-nyi lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1500 családnak tette lehetővé idáig – a lépcsőzetes lakáshoz jutás elve alapján -, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban. Tóth József polgármester arról is beszélt: folytatódik a XIII. kerület bérlakásépítési programja, ezen a héten aláírták a szerződést a Petneházy utca 90. szám alatti, 67 lakásos, ugyancsak passzív bérház kivitelezésére.

A XIII. Kerületi Önkormányzat az új önkormányzati ciklusban is folytatja a 2002 óta országosan egyedülálló bérlakásépítési programját. Ennek keretében épült föl a Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos passzív bérház is, amelynek 1 pinceszintje, 2 felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje van.

Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás, jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 m2 alapterületű összkomfortos lakásokat alakítottak ki. A lakások alapfelszereltségének része a beépített konyhabútor elektromos tűzhellyel és sütővel. A homlokzati nyílászárókon elektromos működtetésű roló biztosítja a védelmet a nyári túlmelegedés ellen. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint 2 lakást mozgáskorlátozottaknak terveztek. A lakásokhoz egy-egy parkoló is tartozik, a 35-ből 2 szintén akadálymentesített. A földszinti lakások kertkapcsolatos kialakítással, a B-épületszárny nyugati tájolású lakásai nagy erkéllyel épültek.

Az új bérház területe a Jász utca – Fáy utca – Forgách köz – Zsinór utca által határolt tömb közbenső része: érdekessége és egyben külön értéke is, hogy a hátsó kertje a Forgách köz játszóterével szomszédos, amely közvetlenül megközelíthető a parkosított udvar felől. Az épület zöldfelületei teret adnak a lakók közösséggé formálódásához. A két épület közötti belső udvaron intenzív zöldtetőt hoztak létre.

A 35 lakásos, száz százalékban önkormányzati tulajdonú épület megvalósítása során fontos szempont volt, hogy az épület megfeleljen a passzívház kritériumainak: az épületgépészeti és elektromos rendszerek részben megújuló energiaforrásokat használnak, levegő-víz hőszivattyús fűtés- és hővisszanyerős lakásszellőző rendszert.

A rövid és a hosszú távú kerületstratégiánknak is része a lakáskoncepciónk, amelynek példaértékűségét az is bizonyítja, hogy számos pénzügyi elemzés is kitér arra: változtatni kell azon, hogy a lakáskérdést Magyarországon rábízzuk a piaci mechanizmusokra. A XIII. Kerületi Önkormányzat az elmúlt két étvizedben is ezt képviselte és képviseli jelenleg is a lakásprogramjával, amelynek néhány elemét említem: bérlakásépítés, lakóépület felújítási program épületanalízis alapján, fecskeház program fiataloknak, lakbér- és a lépcsőzetes lakáshoz jutási koncepció, utóbbi lényege, hogy egy lakás megépítésével több család lakhatási helyzete is javul – mondta dr. Tóth József hozzátéve: A XIII. Kerületi Önkormányzat tehát következetesen képviseli azt: a lakásügy nem csak piaci ügy. Várospolitikai ügy is – egy megépített lakás hatással van a környezetre is -, városfejlesztési ügy is – jelentősen hozzájárul az alulhasznosított területek fejlesztéséhez -, és térségi ügy is, mivel ezek a házak kiindulópontjai a további, akár tömbös fejlődésnek, odavonzzák a magánbefektetőket is. Mi nemcsak tulajdonosi szempontból vizsgáljuk a lakásügyet, hanem társadalmi, várospolitikai, szociális és egyéb kérdések felől is – hangzott el a mai átadóünnepségen. A Jász utca 72. passzívház kivitelezését közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el; tervezője: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt. A költsége 2,7 milliárd forint volt.

Bérlakás-beruházások a XIII. kerületben 2002-től

2002 és 2010 között összesen 8 önkormányzati bérházat adtak át a kerületben. Időrendben: Petneházy utca 61-63. (68 lakás) Bulcsú utca 11. (66 lakás), Dévai utca-Szabolcs utca (109 lakás), Béke utca 7. (34 lakás), Lőportár utca 7. (54 lakás), Reitter Ferenc utca 13. (30 lakás), Ambrus utca 6. (45 lakás), Zsinór utca 38-40. (70 lakás).

Az előző önkormányzati ciklusban – a Lendületben a XIII. kerület program keretében – épült fel a Kartács utca 14. szám alatti ötemeletes lakóház, amely ugyancsak száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Benne a 23 lakás jellemzően egy- és kétszobás. Az épület szintén megfelel a passzívház kritériumainak. Az udvar parkosított.

Az előző ciklushoz kötődik a többszörösen díjazott Klapka Központ megvalósítása is. Az épület újrafogalmazta a Kassák Lajos utca, Klapka utca, Tüzér utca, Pattantyús utca által határolt terület mikrokörnyezetét. A 100%-ban önkormányzati beruházásban felépült Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések megvalósítása mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. A beruházás része 33 magas minőségű önkormányzati bérlakás.

Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar, minősített, százlakásos passzívházat (Jász utca 91.) A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, a kelet-európai lakáspiacon is. 2014-től minden új önkormányzati bérház már passzív technológiájú épület a XIII. kerületben.

A következő bérlakás-beruházás a XIII. kerületben

A 2019-2024-es önkormányzatciklusban a XIII. Kerületi Önkormányzat 50 új bérlakás építésének megvalósítását tűzte ki célként. A Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos bérházon kívül várhatóan 2022-ben elkezdődik a Petneházy utca 90. szám alatti, 67 lakásos, ugyancsak passzív bérház kivitelezése.

Szóljon hozzá!