ZETApress

hírportál

Szabolcs újra milliomos

Panyi Szabolcs kapta az oknyomozó újságíróknak járó Transparency-Soma Díjat, a Transparency International Magyarország évente egyszer, oknyomozó újságíróknak kiosztott rangos díját. Az egymillió forint jutalommal járó elismerést ezúttal újra Direkt36 oknyomozó portál újságírója nyerte.

Húsz pályamunka közül választották ki Panyiét az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség szempontjai alapján. Szabolcsot a Fudan Egyetem tervezett és rengeteg vitát kiváltott budapesti campusáról szóló cikksorozata miatt díjazták. A fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapított díjat tavaly is Szabolcs nyerte el, akkor a német-magyar kapcsolatokról szóló Direkt36-os írásáért kapta az elismerést a G7 újságíróival megosztva.

A Direkt36 csapata nemcsak az 1. helyet hozta el, de a négy döntős helyezésből még további kettőt is! Döntős lett Wirth Zsuzsannának az Antall József Tudásközpont közpénzköltéseit feltáró cikksorozata, melynek hatására a kormány leállította az intézmény támogatását, illetve Pethő András és Panyi Szabolcs írásai a Pegasus kémszoftveres megfigyelésekről. A másik két döntős helyezést érő projekt a hvg.hu sorozata a hatvanpusztai Orbán-birtokról, illetve Bódis András, Válaszonline.hu tényfeltárása a kormányközeli figurákhoz vándorló turisztikai támogatásokról.

Idén már 21. alkalommal ítélték oda Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, melyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A ma már a Transparency-Soma nevű díjat 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át. Odaítéléséről négy fős zsűri dönt, amelynek tagjai: Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Szóljon hozzá!