ZETApress

hírportál

Gyermekvasutas-toborzó

Február 5-én szombaton kezdődik a tavaszi gyermekvasutas tanfolyam. Holnaphoz 4 hétre indul a MÁV Zrt. Széchenyihegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama, amelyre a 4-5-6. osztályosok már regisztrálhatnak a Gyermekvasút weboldalán. A négy hónapos képzést követően a gyerekek júniusban tesznek vizsgát.

Az érdeklődők még a tanfolyam kezdete előtt betekinthetnek a gyermekvasutasok feladataiba: január 30-án vasárnap Széchenyihegy állomáson nyílt nappal várják a családokat – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság. Fotónk a Gyermekvasút felvétele.

A képzés során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, pénztári szabályokat, tanulnak a környék turisztikai látványosságairól, majd vizsgát tesznek, hogy aztán teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Gyermekvasutat és főként az utasokat. Természetesen mindeközben az általános iskolájukban is jó eredményt kell teljesíteniük.

A tanfolyamra azok jelentkezhetnek, akik negyedik, ötödik vagy hatodik osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes; a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra; továbbá a szüleik, iskolaigazgatójuk és osztályfőnökük hozzájárul a jelentkezéshez. A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az októberben induló őszi képzéssel próbálkozhat legközelebb. A februárban induló tanfolyam a közoktatásban is érvényes járványügyi előírások betartása mellett zajlik majd.

Évről évre egyre népszerűbb a budapesti kisvasút: jelenleg már hatszáznál is több gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat csaknem hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja. Nyár végén 160 ifjú gyermekvasutast avattak fel. Ezzel sokan talán évtizedekre a vasutas szakma mellett kötelezik el magukat, gyakori ugyanis, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok hatására vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok lesznek, mások a közlekedési ágazat egyéb területein helyezkednek el. További információ a jelentkezésről és a tanfolyamról idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!