ZETApress

hírportál

BKK évértékelő

Mi történt 2021-ben a közösségi közlekedésben? – Az elmúlt évben is a koronavírus-járvány okozta kihívások jelentették a legfőbb megoldandó problémát a Budapesti Közlekedési Központ számára, a társaság a megpróbáltatások ellenére mégis folyamatos és stabil szolgáltatást nyújtott a közösségi közlekedésben résztvevőknek.

A BKK 2021-ben is több döntéssel, illetve akcióval javította a közösségi közlekedés színvonalát, és tette élhetőbbé Budapestet. Vadonatúj trolibuszok érkezhetnek, egyre több MOL Bubi biciklit használhatnak a fővárosiak, emellett folyamatosan nőhet az utasok biztonságérzete a BKK járatain – tudatta a BKK Kommunikáció.

Járműparkfejlesztés: buszok, trolik és villamosok is érkezhetnek

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése 2021-ben is hangsúlyos szerepet kapott. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. Rendelkezésre álló anyagi forrás esetén újabb járművekkel bővülhet a flotta: a BKK megállapodott a CAF-villamosok gyártójával, és a szerződésmódosításnak köszönhetően 2022. május 17-ig élhet opciós lehívási lehetőségével. A közlekedésszervező 51 villamossal, valamint – a Solaris-Škoda gyártóval korábban kötött egyezség keretében – 48 trolibusszal korszerűsítheti a fővárosi járműparkot, ezek közül a tervek szerint 12 szóló, 36 pedig csuklós trolibusz. A korszerű trolibuszok első darabja várhatóan 2022. IV. negyedévében érkezik meg. A trolibuszok költségeit a Fővárosi Önkormányzat fedezi, amely mintegy 26,7 millió euró.

2023-ban további járműparkfejlesztést tervez a BKK. A társaság közbeszerzési eljárásokat indított a 2013-ban forgalomba állt 75 szóló és 75 csuklós autóbusszal végzett, 2023-ban lejáró szolgáltatási szerződéseinek pótlására. Az új szerződések a tervek szerint tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók. Ezek – a korábbiakhoz hasonlóan – ugyancsak 150 új autóbusz (75 szóló, valamint 75 csuklós) forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaikkal fokozhatják a Budapesten utazók komfortérzetét.

Megújult és tovább bővült a MOL Bubi flotta

A Budapesti Közlekedési Központ és a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. vezetői még 2020 decemberében aláírták a MOL Bubi megújításáról és üzemeltetéséről szóló szerződést, hogy a fővárosban közlekedők egy modernebb, fenntartható MOL Bubit használhassanak. 2021. május 20-án elindult a megújult közbringaszolgáltatás. A kerékpárok a defekttűrő, fújt gumikkal könnyebben tekerhetők, és sokkal jobban gurulnak elődjüknél. A teljesen megszűnő kaució mellett megfizethető díjakkal és rugalmas, percalapú számlázással lehet használni a kerékpárokat. Az új applikációban minden MOL Bubival kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni, nincs szükség személyes ügyintézésre, és teljesen megújult a szolgáltatás weboldala is. Egyszerűbbé vált a kerékpárok felvétele és lezárása, amelyet egy okos-lakattal lehet megtenni. A városi közlekedéshez minden kiegészítővel felszerelt bicikli a könnyen állítható nyeregmagassággal bárki számára kényelmessé teszi a kerékpározást.

A fővárosban közlekedők igényeit figyelembe véve a BKK ötven új kerékpárral bővítette a MOL Bubi flottáját októberben. A flottabővítés nem véletlen: megújulása óta hatalmas népszerűségnek örvend a közbringarendszer, tavasz óta sorra dönti a rekordokat. Októberben egymilliomodik alkalommal utaztak a biciklikkel. A szerencsés felhasználót a BKK egy éves MOL Bubi-bérlettel ajándékozta meg.

Novemberben ismét több mint 20%-kal nőtt a MOL Bubi kerékpárállománya, az októberi bővítést követően további 310 vadonatúj biciklit használhatnak a fővárosiak. Jelenleg összesen 1560 MOL Bubi kerékpár és 158 gyűjtőállomás érhető el városszerte, mindenki számára könnyen hozzáférhető, a közösségi közlekedéssel rugalmasan kombinálható szolgáltatást biztosítva.

Első ajtós felszállás: jelentősen javulhat tőle a biztonságérzet

A Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett abban, hogy ügyfelei még komfortosabb körülmények között vehessék igénybe a közösségi közlekedést. Számos autóbusz- és trolibuszjáratunkon a koronavírus-járvány mérséklődésével visszaállt a korábban már bevezetett első ajtós felszállási rend. A nemzetközi szinten is alkalmazott módszernek köszönhetően könnyebb az illetéktelen utazók, bliccelők kiszűrése. A BKK a jövőben több olyan járaton is tervezi bevezetni a felszállási rendet, ahol ez nem okoz fennakadást és a menetidőt sem növeli nagy mértékben.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete, illetve jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is, hiszen a járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket. Akinek szüksége van rá, a járművön is meg tudja vásárolni a jegyét. A BKK továbbra is azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt, a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnereitől vagy mobiltelefonon szerezzék be. Az első ajtós felszállási rendről és az érintett fővárosi vonalakról bővebb tájékoztatás idekattintva olvasható.

Együttműködések egy tisztább és élhetőbb Budapestért!

A biztonságos és zavartalan közösségi közlekedés fenntartása érdekében a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatosan, több területen is együttműködött 2021-ben. A korábbi tapasztalatokat és a lakossági visszajelzéseket figyelembe véve további hasonló ellenőrzések is várhatóak.

Buszsáv-ellenőrzések: A Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai partnerség keretében többször is célzottan ellenőrizte a buszsávok szabályos használatát a BKK, a FÖRI és a BRFK. Az ellenőrzés kiterjedt a buszsávot szabálytalanul igénybe vevők mellett a szabálytalanul várakozó, rakodó és a közösségi közlekedési járművek megállóhelyein szabálytalanul várakozó járművekre is.

Járatok és megállóhelyek ellenőrzése: A közlekedésszervező társaság néhány kiemelt ellenőrzést tartott különböző járatain annak érdekében, hogy kiszűrje a jogosulatlanul utazókat, egyúttal növelje az ügyfelek komfort- és biztonságérzetét. A villamos-, a trolibusz-, az autóbusz-, valamint a metróvonalakon is ellenőrizték a járatok utasait, illetve azok megállóhelyeit és környékét.

Köztisztasági akciók: A Budapesti Közlekedési Központ partnereivel, az FKF, a FŐKERT, a BRFK és a FÖRI közreműködésével szoros együttműködésben szeretné élhetőbbé tenni Budapestet. Ennek érdekében a főváros fontosabb tereit, aluljáróit megtisztították, hogy az arra járók tisztább, komfortosabb környezetben utazhassanak, és nagyobb biztonságban érezzék magukat.

A Tiszta és biztonságos Budapestért kampány keretében a BKK a Széll Kálmán tér, az Örs vezér tere, a Boráros tér, a Déli pályaudvar, a Margit híd budai hídfő, az Etele tér és a Rákóczi tér közös köztisztasági akcióját szervezte meg, nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság kiemelt helyszínein (a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion metróállomás környezeténél), valamint a városligeti Fan Zone-nál (Szurkolói Zóna) volt fokozott jelenléttel járó összehangolt akció. Hasonlóan kiemelt figyelmet kaptak szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeinek köztéri helyszínei.

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A nagy mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek ugyancsak jelentős kötelezettségük van. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek, a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése is fontos.

OMSZ-együttműködés: Egymás munkájának hatékony támogatása érdekében stratégiai partnerséget kötött az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Közlekedési Központ. A kezdeményezés részeként novemberben plakátokat helyeztek ki a közösségi közlekedés járataira, amelyek segítségével az utasok gyorsabban és könnyebben láthatják el bajba jutott utastársukat. Erre azért van szükség, mert naponta 2-3 esetben szorulnak orvosi ellátásra a BKK ügyfelei a különböző járatokon utazva. Akár életet is menthet, aki felismeri és megfelelően tudja kezelni a kialakult veszélyhelyzetet. Az együttműködés keretében az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Régióban dolgozó COVID-hős mentősei összesen 1600 MOL Bubi bérletet kaptak.

Kedves kezdeményezések színesítették a mindennapokat

A BKK a fontosabb ünnepek és események kapcsán igyekszik kedveskedni az ügyfeleinek. A társaság nagy hangsúlyt fektet az ügyfelekkel való közvetlen kommunikáció mellett arra, hogy kedves kezdeményezésekkel színesítse a fővárosban közlekedők mindennapjait. Gyereknapon gyermekek mondták be a megállóhelyek neveit a nagykörúti villamosok vonalán, a Boldogság Világnapján pozitív üzeneteket hallhattak az ügyfeleink, Anyák napjára készülődve óvodás gyermekek rajzaival színesítették a megállókat, a FUTÁR-kijelzőkön és a járműveken pedig felirattal, valamint hangbemondással köszöntötték az anyákat és a nagymamákat. Reméljük, ez a kezdeményezés is folytatódhat az új évben!

Szóljon hozzá!