ZETApress

hírportál

Átadták a 11. Bólyai-díjat

Karikó Katalin átvette az idei Bolyai-díjat a Magyar Tudományos Akadémián. A kutatóbiológus kapta a magyar tudományos élet egyik legmagasabb rangú elismerését tudományos pályafutása során elért eredményeiért.

Az elismerést a korábbi évekhez hasonlóan az idén is ünnepélyes keretek között adta ma át a MTA Székházában Áder János köztársasági elnök. A díj főtámogatója idén a MOL, amely számos egyéb programján keresztül is támogatja a hazai oktatást és tudományt.

Az október 1-jei bejelentésnek megfelelően Karikó Katalin kutatóbiológus kapta az idei Bolyai-díjat, amely a magyar tudományos élet egyik legfontosabb, tudományos diszciplínákon átívelő elismerése. A díj személyes átvételére ünnepélyes körülmények között a köztársasági elnök, a Bolyai Díj Alapítvány vezetői, valamint a korábbi évek Bolyai-díjjal kitüntetett tudósai jelenlétében került sor.

Az 1998-ban Karsai Béla, Lantos Csaba, dr. Somody Imre, Somody Imréné és Várkonyi Attila alapítók, valamint Alexander Brody csatlakozó alapító által alapított és kétévente átadott Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget. A civil kezdeményezésre, magántőkéből létrehozott alapítványi díjat azok a magyar állampolgárságú vagy magyar származású személyek kaphatják meg, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket érnek el a tudományos kutatás, fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, illetve ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

A százezer euró pénzjutalommal járó elismerésről egy 14 tagú, független díjbizottság dönt, amely tagjainak felét a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, másik felét pedig a Bolyai Díj Alapítvány alapítói delegálják a magyar tudományos és gazdasági élet kiemelkedő személyiségei közül. A díjátadó ünnepségen beszédet mondott dr. Szabó Gábor, a Bolyai Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke, méltatva Karikó Katalin tudományos eredményeinek a nemzetközi akadémikus közegre és a közéletre gyakorolt, egyaránt kiemelkedő hatását, amelyről nemzetközi elismerések garmadája tanúskodik. – Karikó Katalin nemcsak méltán világhírű emberként és kutatóként, hanem olyan személyiség, akinél jobb példaképet aligha állíthatnánk a jövő generációk kutatói elé – fogalmazott szabó professzor.

A díjazottat szintén méltatta Áder János emlékeztetve: egy kutató életében számos kudarcon keresztül vezet az út ahhoz a sikerhez, amit Karikó Katalin elért. Büszkénk lehetünk honfitársunkra, aki Magyarországról jutott el a szakma élvonalába! – mondta az államfő. A díj átvételekor Karikó Katalin kiemelte: megtiszteltetés neki, hogy országunk legrangosabb tudományos elismerését megkaphatta, s ezáltal a Bolyai-díjjal kitüntetett tudósok körébe kerülhetett.

A Bolyai-díjat az idei évben a Nemzetközi Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKIH) mellett a MOL is támogatta, hiszen a vállalat fontos célkitűzése a hazai tudás erősítése, a jövő generációk versenyképes tudásának biztosítása. – A régió meghatározó gazdasági szereplőjeként kiemelten fontosnak tartjuk az olyan teljesítmények támogatását, amik a kulcsot jelentik a jövő kihívásainak megoldásához. Úgy vélem, ez a gondolat a Bolyai-díj eszmeiségében is megmutatkozik, így büszkén támogatjuk az Alapítvány munkáját – fogalmazott dr. Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese.

A MOL több évtizede a hazai oktatás és tudományos élet elkötelezett támogatója. Stratégiai együttműködései révén több milliárd forintot fordított a magyarországi felsőoktatás támogatására, és szinte az összes vezető hazai egyetemet támogatta különböző formában. Ezen felül a vállalat saját alapítványán keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására.

A tudós elődök:

Az első Bolyai-díjat 2000-ben dr. Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke kapta, majd őt követte dr. Roska Tamás informatikus, dr. Bor Zsolt fizikus, dr. Lovász László matematikus, dr. Ritoók Zsigmond ókorkutató, klasszika-filológus, dr. Perczel András vegyész, Nusser Zoltán neurobiológus, Pál Csaba biológus, valamint É. Kiss Katalin nyelvész. A legutóbbi díjazott Barabási-Albert László, a fizika doktora volt 2019-ben, aki a hálózatkutatás területén ért el nemzetközi szinten is meghatározó eredményeket.

Szóljon hozzá!