ZETApress

hírportál

KISS-ek keleten, nyugaton

Újabb megyeszékhelyek válnak elérhetővé az emeletes motorvonatokkal a hétvégétől. A holnapi menetrendváltástól így már a Budapest – Győr – Hegyeshalom és a Budapest – Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza vasútvonal egyes járatain is közlekednek a KISS-ek.

A Budapest – Újszász – Szolnok, a váci és az esztergomi elővárosi vonalon is egyre több járatban találkozhatnak az utasok az emeletes motorvonatokkal – tudtuk meg délelőtt Budapest-Kelenföld vasútállomás peronján. A sajtótájékoztató előadói: Mosóczi László, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Bencsik János Komárom-Esztergom megye 1. vk, Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megye 3. vk, Tessely Zoltán Fejér megye 3. választókerület országgyűlési képviselői és Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója voltak.

Az elővárosi forgalomban minden korábbinál nagyobb kapacitást nyújtanak a 600 ülőhelyes járművek, amelyek kiváló gyorsulásukkal és megbízhatóságukkal a menetrendi struktúrák stabilizálására is kiválóan alkalmasak, immáron már négy elővárosi (vác-szobi, ceglédi, újszászi és esztergomi) vasútvonalon közlekednek. A vasút-társaság arra törekszik, hogy ezek az új szerelvények minél több utas számára biztosítsák a színvonalas kötöttpályás közlekedés élményét.

A decemberi menetrendváltástól már a megrendelt 40 darab emeletes motorvonat több mint fele, 22 új szerelvény áll rendelkezésre, főként a fővárosi agglomerációs vonalakon. A teljes flotta megérkezésével, tervezetten jövő év végétől, a fővárosi elővárosi vonalakon szinte teljes egészében modern FLIRT és KISS motorvonatok közlekedhetnek. A modern motorvonatok a vidéki vonalakon régebbi járműveket is kiválthatnak, így ezeken a vonalakon is egyre több korszerűbb vonattal szolgálja ki az utasainkat.

Ma kora este – szombati munkanap lévén – elindul az első KISS a Budapest – Győr vasútvonalon, Budapest-Kelenföldről 18:10-kor gördül ki G10-es vonatként. A decemberi menetrendváltástól munkanapokon reggel és délután egy-egy járatban áll forgalomba a KISS a győri vonalon. A Hegyeshalomból 04:57-kor induló gyorsított járaton – többek között Mosonmagyaróvár, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével – utazhatunk az emeletes motorvonattal Budapest-Keleti pályaudvarra, ahova a szerelvény menetrend szerint 07:19-re érkezik. Délután, szintén a Keletiből, a 17:01-kor induló G10-es vonatban, Bicskét és Tatabányát is érintve, Győrig közlekedik a KISS.

Holnap elindul az első KISS a Budapest-  Szolnok – Debrecen – Nyíregyháza vasútvonalon, december 17-től pedig már péntek esténként és hétvégeken is lehet utazni a vonal egyes sebesvonatjain az emeletes motorvonattal. A péntek esti KISS menetrend szerint 18:28-kor indul Budapest-Nyugati pályaudvarról és 22:19-re érkezik Nyíregyházára. Szombaton három – Nyíregyházáról 05:45-kor, illetve 15:45-kor és Budapestről 10:28-kor induló -, vasárnap két – Budapest-Nyugati pályaudvarról 06:28-kor, Nyíregyházáról 13:45-kor induló – járatban közlekedik KISS. A beálló szerelvények mindkét vonalon FLIRT motorvonatokat váltanak ki, így ezek a járatok 200 fővel nagyobb kapacitással közlekednek, mint korábban.

Ezzel egy időben, a budapesti elővárosban is egyre több emeletes motorvonat közlekedik a decemberi menetrendváltástól. A Budapest – Újszász – Szolnok vonalon munkanapokon már 16 járatban találkozhatnak az új szerelvénnyel az utasok. A ceglédi vonalon hétköznapokon 28, hétvégén 34 járaton találkozhatunk az emeletes KISS motorvonatokkal. A váci vonalon már hétvégén is csak KISS és FLIRT motorvonat járt korábban, a menetrendváltást követően két járat kivételével, az összes járatban emeletes motorvonattal utazhatunk a vonalon hétköznapokon. Az esztergomi vonalon is több járaton utazhatunk KISS motorvonattal hétfőtől, ezért a hétköznap reggelente járó szerelvény mellett, már a délutáni, kora esti – Budapest Nyugati pályaudvarról 14:51-kor és 17:51-kor, Esztergomból 16:35-kor és 19:35-kor induló -, munkanapokon közlekedő személyvonatokban is emeletes motorvonat jár.

Utasaink megkedvelték az új emeletes motorvonatokat, kifejezetten örülnek, ha ilyen vonattal utazhatnak. A nyári forgalomban a Balaton felé is az utasok nagy elégedettségét vívták ki a szerelvények, amelyek a Jégmadár Expresszvonatban Szob és Fonyód között rendszeresen telt-házzal közlekedtek. Várhatóan jövő nyáron is találkozhatnak utasaink a Balaton mentén ezekkel a vonatokkal.

Szóljon hozzá!