ZETApress

hírportál

30 éve az összefogás erejével

Az Ökumenikus Segélyszervezet 1991 óta, azaz idén éppen 30 éve segíti az összefogás erejével a nélkülözőket és bajbajutottakat.

Az immár hagyományosnak számító novemberi mézeskalácsszív-díszítő rendezvényén ezért idén nemcsak a 1353-as adományvonalon és a honlapon támogatható szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtését indította el, hanem megemlékezett a szervezet megalakulásának kerek évfordulójáról is. A közös díszítést követő figyelemfelhívó akcióval és egy karácsonyi zenés koncerttel egybekötött alkalmon együtt ünnepeltek a munkatársak, önkéntesek, alapítók és partnerek.

A budapesti Eiffel Műhelyházban tartott tegnapi rendezvényen részt vett Lévai Anikó jószolgálati nagykövet, több egyházi vezető és jelen voltak a segélyszervezetet támogató ismert önkéntesek, többek között: Wolf Kati énekes, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Katus Attila sportaerobik világbajnok, Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta, Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, Vincze Ottó válogatott labdarúgó, Rátonyi Krisztina és Lékai-Kiss Ramóna műsorvezetők, valamint Bánki Benjámin slammer. A közösen díszített mézeskalácsokból egy a jeles évfordulóra utaló 30-as számot, illetve a segélyszervezet 1353-as adományvonalát megformáló óriásinstallációt díszítettek ki a résztvevők.

Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezet eddigi munkájáért és újabb eredményes 30 évet kívánt. Mint mondotta, a szervezet egy magyar sikertörténet a hazai gondoskodáspolitikában, a legjobb erényekkel rendelkező közösség jellemzőit hordozza magában. Nem helyettesít, hanem mindig kiegészít. Az egyén segítése mellett nagy hangsúlyt helyez a közösségépítésre, tevékenysége a társadalom szociális biztonságának első lépése.

Szent-Iványi Ilona, a szervezet felügyelőbizottsági elnöke beszédében az ökumenikus összefogás erejét hangsúlyozta, mely alapításától fogva összetartja a segélyszervezetet. Fontos, hogy egy nyitott közösségről van szó, amelynek sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy a legkülönbözőbb partnerekkel képes összefogni határainkon innen és túl. Az egyházak kinyújtott karjaként alapított kezdeti kisebb közösség mára nemzetközileg is elismert nagy testvéri közösséggé vált – tette hozzá.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója kiemelte: ez a nap egyrészt a munkatársakról, alapítókról, vezetőségi tagokról, a támogatókról, az önkéntesekről és jószolgálati nagykövetekről szól, másrészt arról a több százezer emberről, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet eddig támogatott, illetve támogat. Az elmúlt évtizedekben sok munkát végeztek el és sok eredményt értek el, de a kevésbé sikeres esetek tapasztalatainak levonása – mert így igaz, így valós az elmúlt 30 év – is erősítette a szervezetet. Az elnök-igazgató kiemelte: büszkék, hogy valódi magyar segélyszervezetként végzik a munkájukat, rengeteg nemzetközi tapasztalattal, melyet mind beépítettek tevékenységük módszertanába. A jókívánságokra reagálva elmondta, a kormányzat erős és jó partnere a segélyszervezetnek az utóbbi tíz évben. Beszédét a jövőre mutatva Lévai Anikó jószolgálati nagykövet kedvelt mondásával zárta: A jól végzett munkát Isten újabb feladatokkal hálálja meg!

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Az alapító egyházak összefogása ma már szakemberek, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek egyre bővülő közösségeként segíti a nélkülözőket és bajbajutottakat. A segélyszervezet nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül, a legszigorúbb szakmai és átláthatósági követelményeknek megfelelve nyújt segítséget a rászorulóknak Magyarországon, a Kárpát-medencében és a világ számos országában. Az Ökumenikus Segélyszervezet egy közösség, mely az összefogás erejével nyújt hatékony segítséget a nélkülözőknek és bajbajutottaknak. Kiemelt célkitűzése, hogy esélyt kínáljon a felzárkózásra a szegénységből kiutat kereső családok számára.

A mára 400 munkatársat foglalkoztató karitatív szervezet az elmúlt három évtizedben 40 milliárd forintértékben nyújtott segítséget 44 országban. Magyarországon 19 településen 45 szociális intézményt működtet, közel 100 szociális szolgáltatással van jelen. Évente több mint százezer hazai rászorulót ér el támogatásával. Több mint 200 családnak biztosít lakhatást és esélyt az újrakezdésre átmeneti otthonaiban, több mint 1200 fedél nélkülinek nyújt rendszeres segítséget. Kapaszkodó programja keretében évente 3000 gyermek felzárkózását segíti.

Szóljon hozzá!