ZETApress

hírportál

Újvárosházi ünneplés

Díszpolgári címeket adott át a főpolgármester a főváros napja alkalmából. Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken – jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor az elismerések átadásakor az Újvárosházán.

Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni – fogalmazott a főpolgármester hozzátéve: Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben, és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost!

Karácsony Gergely elmondta: Régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába – közölte.

Hangsúlyozta, hogy a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania, ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakosait – fűzte hozzá.

Budapest ebben a helyzetben is halad előre – folytatta a főpolgármester kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkásemberek is. Olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak megfogalmazni, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben – mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lelkésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak. Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest-díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere. A mai ünnepi ülésen Budapest-díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat is átadtak az arra érdemeseknek.

Szóljon hozzá!