ZETApress

hírportál

Hogyan indítsunk blogot?

A népszerű bloggereket látva már mi is sokan eljátszhattunk a gondolattal, hogy milyen jó is lehet egy saját blogot üzemeltetni. Egy blog indítása első látásra talán nagy és összetett feladatnak tűnhet, azonban ha kellően utánajárunk és átgondoljuk a szükséges lépéseket, akkor akár még egyszerűbb is lehet, mint gondolnánk. Ehhez ad segítséget a Rackhost.hu.

Mi is az a blog? – Nem más, mint egy weboldal, ahol leginkább az írott tartalmak, úgynevezett blogposztok dominálnak. Ezzel kapcsolatban felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen témáról lehet egyáltalán blogolni? A válasz pedig az, hogy körülbelül bármiről. Az interneten számos témában találhatunk ilyen oldalakat a személyes blogoktól kezdve egészen az üzleti blogokig.

Miért érdemes blogolni?

Igazából számos érv szólhat egy blog indítása mellett. Ilyen érv lehet például, ha esetleg nagyobb forgalmat szeretnénk generálni a már meglévő honlapunkra, ha meg szeretnénk osztani a gondolatainkat a világgal, ha énmárkát szeretnénk építeni vagy esetleg az is, ha szeretnénk otthonról dolgozni a saját időbeosztásunk szerint.

Akkor se ijedjünk meg, ha esetleg nem tartjuk magunkat a világ legjobb írójának, hiszen erre igazából nincs is szükség. Azok az emberek, akik blogokat olvasnak, általában nem vágynak arra, hogy komoly, novella-jellegű szövegeket tanulmányozzanak. A legtöbb esetben egyszerűen elég, ha a lehető legegyszerűbben, legérthetőbben megfogalmazzuk a mondanivalónkat, véleményünket, tapasztalatainkat az adott témában és azt osztjuk meg olvasóinkkal.

Különleges írói képességekre tehát nincs szükség egy bloghoz, azonban vannak dolgok, amik elengedhetetlenek. Ilyen például a motiváció és az elhivatottság.

A bloggerek esetében elengedhetetlen tehát, hogy kellően motiváltak és elhivatottak legyenek, hiszen ez mindennek az alapja. Nagyon fontos, hogy az adott téma, amiről a blogunk szól érdekeljen bennünket és valamilyen szinten annak szakértői is legyünk. Csak akkor tudunk értékes és hasznos tartalmat készíteni olvasóink számára, ha mi magunk is valóban érdeklődünk az adott téma iránt és szívesen foglalkozunk vele.

Mi kell egy bloghoz?

Egy blog üzemeltetéséhez tehát elengedhetetlen a motiváció és a kellő elkötelezettség, azonban ez önmagában kevésnek bizonyulhat, hiszen ezek mellett van még néhány fontos tényező, amik nélkülözhetetlenek a sikerhez.

Nagyon fontos például a felület alapjának megfelelő kialakítása. Ez alatt azt értjük, hogy senki sem szeret lassú, nem esztétikus és nem logikusan felépített weboldalakon böngészni. Hiába írunk tehát jól és hiába készítünk értékes tartalmat, ha a weboldalunk nem felel meg bizonyos szempontoknak, amik a háttérmunkáért felelősek.

Ugyanez pedig természetesen fordítva is igaz. Választhatunk tehát egy nagyon jó domaint és lehet nagyon gyors a weboldalunk, azonban ezek mind mit sem érnek, ha az írott tartalom hiányos, rendszertelen. A technikai háttér, a választott téma iránti elkötelezettség, a kellő motiváció és a minőségi tartalmak rendszeres közzététele tehát csak együttesen vezethet sikerhez.

Az átláthatóság kedvéért készítettünk egy listát arról, hogy miként indítható el egy blog 7 lépésben:

1. Határozzuk meg a témát és egy célcsoportot!
2. Adjunk nevet a blogunknak!
3. Készítsünk tartalomnaptárt!
4. Regisztráljunk domain nevet!
5. Vásároljunk webhoszting szolgáltatást!
6. Építsük ki a blogot!
7. Írjunk, majd osszuk meg a cikkeinket!

Reméljük, hogy kellő segítséget nyújthattunk mindenki számára, aki éppen blog indításán gondolkozik vagy valaha elgondolkodott rajta!

Szóljon hozzá!