ZETApress

hírportál

1956-os emlékeink

Eörsi László: Irgalomnak helye nincs – Az 1956-os forradalom és szabadságharc kivégzett résztvevői című könyvet mutatta be tegnap este Murányi Gábor újságíró a Szent István körúti Örkény István Könyvesboltban a szerző közreműködésével. Moderálta: László Ágnes.

A 608 oldalas kötetben 254 kivégzett életrajzát találjuk meg, akik közül 226-ot végeztek ki bírósági ítéletek alapján, négyen a fogságban haltak meg, őket valószínűleg hóhér kezére adták volna, miként azt a 24 főt is, akik távollétében hirdettek jogerős halálos ítéletet.

Szembe kell néznünk azzal, hogy nagyon is szembe tűnően különbözőek azok a szerepek, amelyeket a kivégzettek a forradalomban betöltöttek. Bármennyire is illúzióromboló, ki kell jelenteni, hogy korántsem mindnyájan voltak makulátlan hősök. Ezt elsősorban mindazok védelmében fontos hangsúlyozni, akikről valóban minden álpátosz nélkül elmondható, hogy életüket adták Magyarország demokratizálódásáért és függetlenségéért – olvasható Eörsi László előszavában.

A közfelfogással ellentétben nem a perek voltak koncepciósak, hanem a rendszer történelemfelfogása. A forradalmat ellenforradalomnak tekintették, a függetlenségi harcot gyilkosságokká minősítették, a tanácskozásból összeesküvés vádját kreálták, a jogos követelés hangoztatását pedig izgatás ténye alá vonták. Tehát a vallomásokhoz fűzött kommentárok és az ezekhez kapcsolt paragrafusok nyomán születtek a súlyos ítéletek – olvasható a hátsó borítólapon.

A Kossut Kiadó gondozásában megjelent könyvet 5990 forint helyett a helyszínen 20%-os kedvezménnyel lehetett megvásárolni és a bemutató után szerzője sokaknak dedikálta.

Szóljon hozzá!