ZETApress

hírportál

Az Európai Vasút Éve

Kiderült, ki Magyarország legnagyobb vasút-rajongója. Szombaton a Vasút-történeti Park Orient-csarnokában tartották a Nagy Vasúti Kvíz döntőjét, ahol magyar és nemzetközi vasút-történelemről és kulturális témákból összeállított kérdéssor várta azt a 10 vasútrajongót, akik a júliusi online elődöntőn jutottak tovább.

A Dunakeszi Járműjavító és a TMH Hungary a 2021-es Európai Vasút Éve alkalmából szervezett versenyén Szánthó Áron magabiztosan nyerte el a Legnagyobb Vasútrajongó címet – tudatták sajtósaik.

A Nagy Vasúti Kvíz döntőjének első részében a játékosoknak 20 feladványból álló, vasúti szakemberek által összeállított kérdéssorra kellett válaszolniuk, a legtöbb helyes választ adó két versenyzőre pedig ezek után újabb vasúti tudást mérő kör várt. Itt a felkészültség mellett a gyorsaság is számított, hiszen pontot az első helyes megfejtés ért. A szakmai zsűri tagjai Isabelle Tourancheau, a THM International munkatársa, Fejes Antal a Vasút-történeti Park muzeológusa és Wein András, a Dunakeszi Járműjavító ügyvezető igazgatója voltak.

Régóta szerettük volna összehozni a legnagyobb tudással rendelkező vasútrajongókat, erre kiváló alkalmat nyújtott az Európai Vasút Éve. Elképesztő vasúti tudás gyűlt össze szombaton ezen a különlegesen szép helyszínen, igyekeztünk izgalmas kérdéssorokkal készülni, és egy igazán szakmai, mégis szórakoztató eseményen kiválasztani Magyarország legnagyobb vasúti rajongóját – mondta el Wein András.

Az ország legnagyobb vasút-rajongójának főnyereménye egy utazás Szentpétervárra, ahol megtekintheti a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkező helyi vasúti múzeumot is. A 2. helyezett Panyik-Tóth János egyéves családi belépőt nyert a Vasút-történeti Parkba, a 3. legmagasabb pontszámot elérő Fábián Attila Balázs pedig a MÁV Railtours Kft. egynapos útját kapta elismerésül.

A TMH Hungary

A tulajdonosai a több mint százezer főt foglalkoztató Transmashholding (TMH) csoport, a világ legnagyobb vasúti kocsi gyártója, és az ipar- és vasút-fejlesztési projektekre és a vasútipari folyamatokra, valamint befektetők szervezésére és koordinálására specializálódott budapesti székhelyű magyar befektető vállalat, a Magyar Vagon Zrt. (MA-VAG). A TMH Hungary 2020-ban megvásárolta a Dunakeszi Járműjavítót (DJJ), ahol a magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vállalkozása vette kezdetét. A tulajdonosok egy egymilliárd euróértékű, 1300 vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét hozzák Dunakeszire, ahol 700 vasúti személykocsit gyártanak összesen az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság részére. Minderre építve a vállalat Dunakeszin kívánja létrehozni fő közép-európai vasúti jármű gyártó- és karbantartó központját.

Szóljon hozzá!