ZETApress

hírportál

Karácsonyi ajándék

Szeptember másodikától ingyenesen utazhatnak a 14 éven aluliak. Ahogy azt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette, a Fővárosi Közgyűlés támogatása esetén pár nap múlva már díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluliak a BKK járatain.

A Budapesti Közlekedési Központ előzetes tárgylásokat folytatott a fővárossal a kérdésben, ezért a közlekedésszervező társaság az intézkedés bevezetésére felkészült – tudatta a BKK Kommunikáció. Fotónk Nyírő Simon felvétele.

A főpolgármester javaslatát szeptember elseén fogja tárgyalni a közgyűlés, a képviselők támogatása esetén másnap léphet életbe az intézkedés. Jelenleg csak azok a gyermekek utazhatnak felnőtt kíséretében díjmentesen a BKK járatain, akik még nem kezdték el iskolai tanulmányaikat. Karácsony Gergely kezdeményezésére tovább csökkenhetnek a fővárosi családok terhei, hiszen az utazási feltételek változásával minden 14 éven aluli diák ingyen utazhat majd Budapesten.

A lépés illeszkedik a Budapesti Közlekedési Központ augusztusban induló kampányába, amellyel a közösségi közlekedés használatára ösztönzi a budapestieket, illetve az agglomerációból a fővárosba ingázókat. Ahhoz ugyanis, hogy élhetővé váljon a város, és csökkenjenek a torlódások arra van szükség, hogy kevesebben közlekedjenek autóval, és egyre többen térjenek át a közösségi közlekedésre, vagy válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt. A mostani lépés nemcsak mérsékli a háztartások kiadásait, hanem lehetőséget ad arra, hogy a diákokat elkísérő szülők is megfontolják a közösségi közlekedés használatát, hasznosságát.

A Budapesti Közlekedési Központ arra kéri a diákok szüleit, hogy vásárlás előtt mérlegeljék gyermekeik szeptember 2-ig tartó utazási terveit, valamint azt, hogy a fővárosi közgyűlés kedvező döntése esetén a későbbiekben a legfiatalabb utasoknak már nem lesz szükségük havi bérletre.

Szóljon hozzá!