ZETApress

hírportál

Tisza-tó a barátunk

Megjelent a Tisza-tó valaha készült legrészletesebb térképe. Az ELTE térképészei segítségével elkészült hazánk második legnagyobb tavának minden korábbinál részletesebb, pontosabb térképe – tudatta Horváth Judit, ELTE IK PR.

A Barátom, a Tisza-tó nevű térkép elkészítése során az alkotók külön hangsúlyt fektettek arra, hogy egyaránt használható legyen horgászoknak, vízen közlekedőknek, túrázóknak és kerékpárosoknak.

Az 1:26.500-as méretarányú, 50×125 centiméteres térképen feltüntették a tó területén található helységneveket, kikötőket, strandokat, viharjelző állomásokat, gátkapukat, folyamkilométer-táblákat, múzeumokat, valamint az egyes területek vízmélységét is jelölték. Emellett nem maradhattak ki a horgászhelyek sem. A részletesség mellett kiemelt hangsúlyt kapott a tározó különböző területeinek régi, ma már sokak által nem ismert nevének szerepeltetése, így pl. Szartos, Három-ág, Ispán-tava, Nagy-morotva, Hód, Gaznyilas, Fordító. A vízügyi szakemberekkel egyetértésben és egyeztetve az ún. öblítőcsatornákat is visszakeresztelték a korábbi vagy az építés után használt régi nevükre a korábbi számozásuk feltüntetése mellett.

A most elkészült térkép nemcsak minden korábbinál pontosabb és részletesebb, hanem alapja egy leendő applikációnak is, mert rendelkezik azzal a digitális háttérrel, ami ezt lehetővé teszi. Az applikáció a térképet felhasználva aktuális tájékoztatást fog adni, emellett segítséget nyújt a szárazföldi és vízi közlekedésben. A felhasználó javasolt közlekedési útvonalat kap majd, ezenfelül lehetősége lesz elmenteni a megtett útvonalait, amit a későbbiekben újra felhasználhat, vagy meg is oszthat másokkal.

Az adatok felvételében és szerkesztésében részt vettek az ELTE Informatikai Kar Térképtudomány és Geoinformatikai Intézetének oktatói (Elek István, Faragó Imre, Kovács Béla) és hallgatói. A térkép főszerkesztője a nemrég végzett Kulcsár Hajnalka volt.

A kiadvány készítésében közreműködtek még a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai, valamint a Tisza-tavi önkormányzatok. De segítséget kaptak a Tiszai Vízi-rendészeti Rendőr-kapitányságtól, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól és a Hortobágy Nemzeti Parktól is.

A térkép mostantól már kapható a térségben működő horgászboltokban, a Tisza-tavi kikötőkben, és a Horgászati Központban is. A készítők bíznak abban, hogy ez a térkép is hozzájárul ahhoz, hogy közelebb hozzák az emberek számára a Tisza-tó adta természeti csodákat.

Szóljon hozzá!