ZETApress

hírportál

Négynapos fesztivál

Fesztiválszerű rendezvénysorozatot szerveznek az augusztus 20-ai nemzeti ünnepre – jelentette be a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár délben a Parlament Vadásztermében. A valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz, közölte Kovács Zoltán.

Ahogy azt tavalyelőtt eldöntötték – csak tavaly a koronavírus-járvány nem tette lehetővé -, az államalapítás ünnepét szeretnék olyan eseménnyé emelni, amely túlmutat a korábbi nemzeti ünnepeken. Céljuk, hogy minél többen kapcsolódhassanak be az államalapító Szent István király napjának megünneplésébe – tette hozzá. Az idei ünnep programjait a szentistvannap2021.hu weboldalon teszik elérhetővé. lj-fotóink Lantai József, er-fotóink Egressy Rita felvételei.

Idén sem maradnak el a szokásos elemek: lesz zászlófelvonás, honvédségi légi parádé, tisztavatás. Ezzel egybekötve egy olyan katonai bemutató lesz, amelyen az érdeklődők megbizonyosodhatnak a megújuló, erős Magyar Honvédség képességeiről. Áder János köztársasági elnök 11 órakor átadja a Szent István-rendet, majd 14 órakor a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket, és a többi koronavírus-járvány miatt elmaradt elismerést is.

Augusztus 20-án 21 órától az ünnepi programokat Európa legnagyobb tűzijátékával zárják – ismertette az államtitkár. Kovács Zoltán kitért arra is: az idei ünnepet korlátozásoktól mentesen tervezik. Még ma megjelenik az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy az augusztus 20-ai központi rendezvényeket, a szeptember 2-5-én tartandó Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot és a szeptember 5-12-ei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust nem érintik majd a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások – közölte hozzátéve: folyamatosan ülésezik a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs, követik a járványhelyzetet, így bármelyik pillanatban meg tudják hozni a szükséges óvintézkedéseket.

Három héttel ezelőtt az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs is megkezdte működését. Ebben minden szervezet közreműködik, amelynek augusztus 20-szal kapcsolatban dolga van. Felelős döntéseket fognak hozni, hogy ne fordulhasson elő olyan, mint a 2006-os állami ünnepen – szögezte le az államtitkár. Az ünnepi hétvégén az ország kenyereit és tortáit is megkóstolhatjuk, melyeket ma mi is megismerhettünk.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hangsúlyozta: az ünnepi programok célja az is, hogy megsegítsék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatot, az abból élő családokat. A központi programok látogatói a budapesti szálláshelyeken, éttermekben, attrakcióknál tudják támogatni az ágazatot. A fővárosi szállásfoglalásoknál már most kiugrás tapasztalható az ünnepi hétre – tette hozzá.

Az ünnepi rendezvényeken több tízezren dolgoznak – emelte ki a kormányszóvivő megjegyezve, országosan is kiemelkedő eredményeket lehet tapasztalni: a turizmus újkori történetében július 24-én regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát, ezen a napon csaknem 150 ezren pihentek valamely magyarországi szálláshelyen.

Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az idei ünnepi tűzijátékot is augusztus 20-án 21 órakor kezdik fellőni a dunai vízfelületről. Érdekességként kiemelte, hogy minden felvonáshoz tartozik majd egy-egy meghatározó szín: a vér és harc például piros, a magyarnak lenni trikolor színekkel jelenik majd meg. A 34 perces tűzijáték további vizuális és hangeffektekkel is kiegészül majd. Idén a nagyobb rakétákat a Margit és a Petőfi hidakról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályokat gyöngysorszerűen is 500 méterenként összekapcsolják majd.

Az Erzsébet és a Szabadság hidakat is feldíszítik majd, innen lesz a görögtűz is – ismertette kiemelve: a rakétákat többek között Spanyolországból, Portugáliából, Szlovéniából és Kínából importálták, s a mintegy negyvenezer darab mindegyike rendelkezik a szükséges uniós tanúsítvánnyal. A tűzijátékot szükség esetén – például az időjárási helyzet miatt az egészet vagy egy bemerészkedő kajakos miatt az adott szakaszt – azonnal le tudják állítani. Ezzel együtt félmilliárd forintos biztosítást is kötött a tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. – közölte az ügyvezető igazgató. Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20-a hivatalos állami ünnepünk.

Szóljon hozzá!