ZETApress

hírportál

Együtt könnyebb

A Kuratórium az Egyetemmel, az Egyetemért kíván tenni. Megtartotta közös sajtótájékoztatóját a Pécsi Tudományegyetem rektora, és a PTE fenntartói jogkörét 2021. augusztus elsejétől átvevő Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Miseta Attila és Bódis József egyaránt azt hangsúlyozták, hogy csak együtt gondolkodva, összedolgozva lehet megvalósítani az egyetemi fejlesztéseket, amelyek a régió gazdaságára is komoly hatással lehetnek – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense. Fotóink Csortos Szabolcs felvételei.

Mint ismert, Magyarország Országgyűlése 2021. április 30-án fogadta el a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvényt, amely alapján létrejött az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány. A jogalkotó felismerte, hogy mára az ellátandó közfeladatok sokszínűsége és dinamikus változása az állam szerepvállalásának újragondolására késztet, a közösségi célok leghatékonyabb elérését szem előtt tartva. Olyan új intézményekre, formákra volt szükség, amelyek képesek biztosítani a közfeladat ellátás megfelelő szintjét, valamint igazodni tudnak a társadalmi, gazdasági és kulturális élet gyors változásaihoz.

Korábban is elmondtam, és azóta sem változott a véleményem: a modellváltással új lehetőségek nyílnak meg az Egyetem előtt – mondta Miseta Attila rektor a sajtótájékoztatón. – Fontos azonban, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni is tudnunk kell! Mindannyiunknak, akik itt ülünk a teremben, tehát az alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak, a szenátoroknak, és a rektori vezetésnek egyaránt az a célja, hogy fejlesszük az Egyetemet, és fokozzuk annak hazai és nemzetközi szerepét, elismertségét. Ezért fogunk dolgozni a jövőben is, egy új, a reményeim szerint rugalmasabb és gyorsabb működést biztosító modell szerint – hangsúlyozta a rektor.

Az alapítvány az egyetem vezetésével és a Szenátussal közösen kíván az egyetemért tenni – folytatta a rektor gondolatmenetét Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. – A felsőoktatási modellváltás érthetően mindenkiből reakciót váltott ki, mivel ez a fajta működési modell korábban nem volt ismert a magyar felsőoktatásban. A fenntartó azonban immár személyessé, beazonosíthatóvá vált, és ez a közelség alkalmat teremt arra, hogy az együtt gondolkodást, együtt cselekvést megvalósítsuk! Valóban komoly fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani, melyek a régió számára is hatalmas előrelépést jelentenének mind gazdasági, mind tudományos szempontból. Hogy konkrétumokat is említsek: a Science Park vagy az Egyetem fejlesztési csomagjának megvalósítása valamennyiünk érdeke, de fontos, hogy mindez az egyetemi vezetés, a Szenátus és az alapítvány koordinációjában, a régió meghatározó szereplőinek egyetértésével történjen. Akkor lesz igazi sikertörténet a Pécsi Tudományegyetem számára ez az új korszak – zárta gondolatait Bódis József.

Szóljon hozzá!