ZETApress

hírportál

Díszpolgár a kápolnában

Ünnepi szenátus ülés keretében adták át Az Eszterházy Károly Egyetem Díszpolgára címet ma délelőtt a Líceum Oratórium Artium Pyrkerianumban, az I. emeleti kápolnában – tudatták sajtósaik.

Az elismerést a 2021-es évben Pierre-Jean Combalier (ejtsd: Pieer Zsán Kombálié), a Bordeaux-i CDFA/CFPPA de la Girond (ejtsd: szédéef’á – széefpépé’á dö lá zsirónd) felsőfokú szakképző iskola igazgatója vehette át dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektortól. Az egyetemi díszpolgári címet a Szenátus döntése alapján azon személyek kaphatják meg ezt az elismerést, akik hazai, nemzetközi, tudományos és közéleti tevékenységükkel az egri felsőoktatás fejlesztésében, támogatásában kiemelkedő érdemeket szereztek. A kitüntetés formája arany pecsétgyűrű és díszoklevél.

Pierre-Jean Combalier az általa vezetett felsőfokú szakképző iskola révén több éves kapcsolatot ápol az Eszterházy Károly Egyetemmel. Oktatási területen a francia-magyar szőlész-borász együttműködések jeles szorgalmazója és segítője. Tevékenységének eredményeként számos francia diák szerzett már gyakorlati tapasztalatot az Egri és a Tokaji Borvidéken, valamint a Bordeaux-i CDFA/CFPPA de la Girond iskolával a jövőbe mutató Erasmus-os megállapodás köttetett.

Magyarországi látogatásai során Pierre-Jean Combalier borbírálatok, borversenyek alkalmával szervesen bekapcsolódott az Egri Borvidék szakmai életébe. Jelentős szerepet vállalt abban, hogy 2019-ben háromoldalú, oktatásra és kutatásra is kiterjedő megállapodás született az Eszterházy Károly Egyetem, a Bordeaux-i École Nationale Supérieure des Sciences Agronomiques de Bordeaux-Aquitain és a Bordeaux-ban működő Etablissement Public Local d’Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole de Bordeaux Gironde között.

A háromoldalú megállapodás egyik jelentős hozadéka a 2020-ban megkötött, magyar-francia kettős diplomát lehetővé tevő szerződés, melynek értelmében magyar és francia diákok egy képzési idő alatt két diplomát, egy egri és egy Bordeaux-i szakmai képzésről szóló oklevelet szerezhetnek. Ez a folyamat végső soron azt eredményezte, hogy a 2021/22-es tanévet egy egri szőlész-borász mérnök hallgató már Bordeaux-ban kezdheti meg.

A fentiekből is látható, hogy Pierre-Jean Combalier jelentős mértékben hozzájárult az Eszterházy Károly Egyetem nemzetközi sikeréhez, képzési lehetőségeinek bővítéséhez. Egyetemünk új díszpolgára mindemellett a magyar és ezen belül az egri borok lelkes híve és támogatója.

Azon túl, hogy köszönetet mondok a megtisztelő elismerésért, két gondolatot szeretnék hangsúlyozni. Az első, hogy semmi sem jön létre a jó ügyekért cselekvő férfiak és nők nélkül. A második pedig az, hogy meggyőződésre és hitre van szükségünk azokban, akik partnerként segítenek nekünk a céljaink elérésében. Mindkét gondolatra jó példa a Bordeaux és az Eszterházy Károly Egyetem között kialakult jó együttműködés – mondta el a díszpolgári gyűrű és díszoklevél átvételét követően Pierre-Jean Combalier.

Szóljon hozzá!