ZETApress

hírportál

Járműcsodák Angyalföldön

Járműparádé a magyar vasút fennállásának 175. évfordulóján. A budapesti Magyar Vasút-történeti Park ma és holnap Nemzetközi Vasúti Járműparádé és Étkezőkocsi Találkozó programmal színesíti kínálatát – tudtuk meg a mai sajtó-nyilvános VIP-reggelin. Két napja egy vasút-történeti kiállítás is megnyílt a Kőbányai út 30-ban.

A megnyitón Somogyi Zoltán moderálásával Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára és Horváth Lajos, a Magyar Vasút-történeti Park kuratóriumi elnöke 10 órától tartott sajtótájékoztatót. A járműparádén a MÁV-Volán-csoport állásbörzét tart az Orient csarnokban, ahol a vállalatcsoport állásajánlatairól adnak részletes tájékoztatást. A hétvége egyik különlegességeként bemutatják a vasútvillamost is, amely még idén forgalomba áll Hódmezővásárhely és Szeged között.

A járműparádé egyedülálló lehetőség arra, hogy az érdeklődők Budapesten is megtekinthessék a tram-traint, amely idén áll forgalomba Hódmezővásárhely és Szeged között. A 37 méter hosszú, 71 tonnás, dízel-villamos hibrid vasútvillamos 216 férőhelyes, melyből 4 mozgássérült hely. A komfortos, nagy részben alacsony-padlós és akadálymentes CityLink jármű korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, világos, tágas utastérrel, valamint korszerű fedélzeti biztonsági kamerarendszerrel felszerelt. A két multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsik szállítása is biztosított.

A Vasút-történeti Park ma és holnap 10 és 18 óra között az állandó kiállításon kívül számos magyar és külföldi jármű-különlegességet is felvonultat, ezzel izgalmas időutazásra invitálja az érdeklődőket a hazai és európai vasút múltjától a jövőjéig. A jármű-parádéra Csehországból és Szlovákiából is érkeznek járművek. A 175 éves magyar vasútról szóló alábbi kisfilmet a múlt pénteki tisztavatáson is láthattuk.

Több NOHAB mozdony és a Volánbusz egy faros Ikarus busza is megtekinthető a vasúti járműbemutató során, továbbá a MÁV-HÉV néhány éve beszerzett Bz motorkocsija is. Számos magán-vasúttársaság tolató- és nagy-teljesítményű villanymozdonya is bemutatkozik, egyes járművek vezetőállását is meg lehet tekinteni. A jármű-különlegességeket a hétvége mindkét napján két alkalommal, 11 és 14 órakor bemutató keretében is megtekinthetik a látogatók a B-fordítókorongon. A tematikus hétvégén a vasút szerelmesei térítés ellenében utazhatnak az 1882-ben gyártott 1026-os és az 1942-45. között gyártott 411,118-as számú gőzmozdonyok vezetőállásán.

Igazi gasztronómiai élménnyel is várják a szervezők az érdeklődőket a MÁV Rail Tours, illetve a MÁV-START közreműködésében, hiszen a helyszínen a vendégek két étkezőkocsi közül választhatnak, hogy igazán autentikus hangulatban étkezzenek. A járműparádé keretében NOHAB-vontatású szerelvénnyel különvonatos utazás indul a Vasút-történeti Parkból a MÁV Rail Tours szervezésében NOHABOS Csillagtúra elnevezéssel.

Családdal, gyermekekkel is érdemes ellátogatni a tematikus hétvégére, hiszen számos izgalmas program várja a kicsiket és a nagyokat is. Farkasházi Réka és a Tintanyúl szórakoztatja a jelenlevőket szombaton 11 órakor, vasárnap ugyanebben az időben pedig az Eszterlánc-mesezenekar ad koncertet. A gyerekek egész hétvégén élvezhetik a vízi dodzsem izgalmait, hasonló szórakozásra nyújt lehetőséget az ugrálóvár, vagy a KRESZ park kerékpáros ügyességi pályája, ahol az egészen kicsik is elsajátíthatják a biztonságos biciklizés fortélyait. A csillámtetoválás és az arcfestés mókás programjai mellett vasárnap akár a tricikliparkban is kipróbálhatják magukat.

A vasút történelme iránt érdeklődőket Vándor Vasút-történeti Kiállítással és magyar vasúti jegykiadás-történeti gyűjteménnyel várják az Orient csarnok aulájában. Az Orient csarnokban a MÁV-Volán-csoport megújult standjánál a humán szervezetek munkatársai tájékoztatást adnak a vállalatcsoport álláslehetőségeiről, a szakmai terület kollégái pedig részletes információt adnak a szakterületükről, feladataikról. A standdal szemben a Keleti makettnél pályaorientációs játékokkal várják a legkisebbeket. A helyszínen felállított GreenBox segítségével vasúti témájú élményfotókat készítenek a látogatókról. Az autóbusz- és mozdonyszimulátor egyedülálló interaktív élményt nyújt az érdeklődőknek. Ma 10 és 16 óra között lehetőség lesz véradásra és mindkét napon elsősegélynyújtó bemutatókat is tartanak.

Szóljon hozzá!