ZETApress

hírportál

Diktatúra-kutatók

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Századvég Kiadó A kommunista diktatúra emlékezete a magyar társadalomban című könyvét mutatta be délután a Danubius Hotel Gellért Gobelin-termében. Köszöntőt mondott: Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese.

A kötetet Bauer Béla, a Századvég Alapítvány vezető kutatója; Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Müller Rolf, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Történeti Feldolgozó és Gyűjteményi Osztályának vezetője szerkesztőként és a kutatásban közreműködő kutatóként ismertették.

A nemzeti emlékezetre hajlamosak vagyunk elvont, megfoghatatlan, rajtunk kívül álló jelenségként tekinteni. A valóság azonban az, hogy nemzeti emlékezetünk identitásunk egyik meghatározó eleme, igy mindennapi életünk szerves része. A nemzeti emlékezet fontos kapocs a társadalomban. Közösségépítő ereje van, megerősíti az összetartozás érzését. A közösségi emlékezet mindemellett olyan kollektív ismereteket – tapasztalatokat – fejez ki, amelyek az elkövetkező generációk számára is hasznosíthatók lehetnek. Nemzeti emlékezetünk jelentősen befolyásolja, hogy a társadalom szereplői miként tekintenek napjaink politikai, gazdasági, társadalmi folyamataira, történései re, illetve az azoknak keretet adó közösségre. Vagyis a szélesebb értelemben vett politikai, kulturális, nyelvi és történelmi közösségünkre: a magyar nemzetre – olvasható a 100 oldalas kötet hátsó borítóján.

Szóljon hozzá!