ZETApress

hírportál

Domainválasztás

Tippeket kaptunk a tökéletes domain választáshoz Sebők Beatrix marketing menedzsertől. Fotónk a Freepic felvétele.

Akár weboldal, akár blog indítását tervezzük, szükség lesz – minimum egy – domain névre. De mégis milyen nevet válasszunk? – Ehhez ad segítséget a Rackhost.hu.

Legyen rövid!

Amennyire csak lehet, igyekezzünk rövid domain nevet választani a könnyebb megjegyezhetőség érdekében! Igaz, hogy már a 2 vagy 3 karakteres domain nevek többsége foglalt, de egy-egy választott szót vagy márkanevet még valószínűleg le tudunk foglalni, mely a céljainknak megfelel.

Legyen könnyen leírható, megérthető!

Ez főként a kitalált neveknél vagy angol szóösszetételek esetén fontos, hiszen a domain nevét tovább fogjuk adni akár előszóban is és nem árt, ha mások könnyen megértik és le is tudják írni. Célszerű másokkal tesztelni az érthetőséget és leírhatóságot mielőtt bejegyeznénk a domain nevet. Félregépelés esetén könnyen lehet, hogy a konkurencia weboldalán találja magát a látogató, melyet feltehetően szeretnénk elkerülni.

Legyen emlékezetes!

Minél könnyebben megjegyzik az emberek a domainünket, annál egyszerűbb lesz a márkaépítés. Ezt segíti a korábban részletezett több kritérium, mint a rövidség és könnyű érthetőség.

Használjunk kulcsszavakat!

Tevékenységi körünkre, esetleg a földrajzi helyre utaló kulcsszavak szerepeltetése a domain névben nem csak a megjegyezhetőséget növeli, de keresőoptimalizálási szempontból sem elhanyagolható a szerepe.

Kerüljük a számokat és egyéb karaktereket!

A domain névben használhatunk ékezeteket, számokat és például kötőjelet is, de érdemes ezeket mellőzni, legalábbis a fő domain nevünk esetében, melyet kommunikálni fogunk. Ezenfelül természetesen jó szolgálatot tehet, ha lefoglaljuk a szó ékezetes vagy kötőjeles verzióját is, és a honlapunkra irányítjuk őket, még mielőtt a konkurencia tenné meg ugyanezt.

Használjuk a márkanevet!

A cégünk, márkánk nevét mindenképp foglaljuk le a kulcsszavas verziók mellett! Ezzel védjük a brandünket és nem mellesleg, ha ezt a domaint szerepeltetjük reklámokban, névjegykártyán, céges email címekben az a márkaismertséget is növeli.

Válasszunk megfelelő végződést!

Egyáltalán nem elhanyagolható tényező a domain végződés. Induljunk ki a célközönségünkből! Amennyiben Magyarország területén értékesítünk, jó választás a .hu, Európai Unión belül a .eu. Bármilyen célpiacra lépünk, az adott ország tartományát mindenképp használjuk. Ezenfelül nagyon népszerű a .com vagy .net végződés és több száz egyéb verzió közül választhatunk, köztük a tevékenységi körünkhöz passzoló végződéseket is találunk.

Biztosítsuk be magunkat!

Felsoroltunk több lehetséges módot, ami alapján kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő domain nevet, de gyakran nagyon nehéz csak egy mellett dönteni. Amennyiben tehetjük, biztosítsuk be magunkat és regisztráljunk több nevet is, melyek a későbbiekben jól jöhetnek, vagy használjuk őket mind, és irányítsuk a weboldalunkra.

Szóljon hozzá!