ZETApress

hírportál

Viszlát maszk!

Holnaptól nem kötelező a maszk a MÁV-Volán-csoport járművein, állomásain és megállóhelyein. A járványügyi helyzet enyhülése miatt kiadott kormányrendelet szerint eltörlik az általános maszkhordási kötelezettséget. Július 03-tól sem a közlekedési járműveken, sem az állomásokon és megállóhelyeken nem kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása.

A MÁV-Volán-csoport – eddigi gyakorlatának megfelelően – a hatályos járványügyi intézkedésekkel összhangban jár el. A kiadott kormányrendelet értelmében holnaptól nem kötelező maszkot viselni a közösségi közlekedési járműveken, illetve a nyitott és zárt állomásokon, megállóhelyeken sem. A maszkhasználat senki számára nem tiltott a továbbiakban sem, ezután is igény szerint hordható bárhol.

A közlekedési szolgáltatók továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket! – kéri a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

Hatékony védelem a koronavírus-fertőzés ellen

A kötelező maszkviselés tavaly április óta volt érvényben, ennek és a rendszeres fertőtlenítésnek köszönhetően a közösségi közlekedés biztonságos választás maradt. A szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk a járvány elleni küzdelem egyik hatékony eszközének bizonyult.

Szombattól nem kell maszkot viselni a közösségi közlekedés használatakor. A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban a közösségi közlekedés használatakor és a zárt helyiségekben – például a metróállomásokon – sincs már érvényben a maszkviselési szabály. Hogyha valaki úgy gondolja, nyugodtan hordhat maszkot, de nem kötelező – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

A koronavírus-járvány mérséklődése miatt feloldották a járványügyi korlátozások jelentős részét. A legújabb kormányrendelet (365/2021.) értelmében már a közösségi közlekedés használatakor, valamint a zárt helyiségekben, vagyis a metróállomásokon sem kötelező a maszkviselés. A kormányrendelet ugyanakkor kitér arra, hogy aki szeretné, továbbra is viselheti a szájat és orrot eltakaró maszkot, ez senki számára nem tiltható meg.

Szóljon hozzá!