ZETApress

hírportál

Kisvasúttal fürdőbe

Csütörtökön újraindul a forgalom a csisztapusztai vonalon. Közel két évtizedes forgalomszünetelés után július elsejétől ismét járnak a vonatok a balatonfenyvesi kisvasút csisztai vonalán – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A kedvelt gyógyfürdőhöz vezető nyomvonalon a pályát teljes hosszában újjáépíttette a MÁV, így a Balatontól kellemes vonatozással közelíthető meg a híres buzsáki pihenőhely. A nyári főszezonban Balatonfenyvest Csisztapusztával és Somogyszentpállal is 6-6 vonatpár köti össze a kirándulók nagy örömére.

A július elsején csütörtöktől érvényes nyári menetrend szerint a fürdő nyitva tartásához igazodva járnak a vonatok a felújított vonalon: Balatonfenyvesről 08:50 és 18:50 között, Csisztafürdőről 09:35 és 19:35 között 2 óránként indulnak, a menetidő irányonként 35 perc lesz. A somogyszentpáli vonalon hajnaltól estig ugyancsak 6 vonatpár közlekedik, kiszolgálva ezzel a hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) is. A vonatok a köztes megállóhelyeken csak akkor állnak meg, ha a leszállási szándékot előre jelezték a vonatkísérő személyzetnek, vagy ha van felszálló utas. A kisvasút részletes menetrendje idekattintva elérhető.

Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás az egyeduralkodó: nyáron igen jelentős a balatoni kirándulóforgalom, de a somogyszentpáliak és Imre-majoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. Csisztafürdő az újjáépített vonalon lényegesen gyorsabban válik elérhetővé a Balaton-partról, mint közúton, és utazás közben az utasok a Nagyberek gazdag állat- és növényvilágában gyönyörködhetnek, a kisvonatozás kellemes kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A járatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest 25%-kal olcsóbban lehet jegyet váltani. A tavaly bevezetett Balaton 24 és Balaton 72, illetve az idén új Balaton 24/72 Duo napijegyekkel is lehet utazni a kisvasúton, ezáltal is élénken bekapcsolódik a tópart turisztikai célú közlekedési kiszolgálásába.

A kisvasút több állomásán (Balatonfenyvesen, Imre-majornál, Csisztafürdőn) a kiegészítő létesítmények, felvételi épületek kivitelezése jelenleg is zajlik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az önkormányzatok által elnyert forrásból.

Szóljon hozzá!