ZETApress

hírportál

COVID-árvák segítése

Tíz COVID-árvát támogat a XIII. Kerületi Önkormányzat. Hosszú távú pénzbeli támogatást és szociális mentori segítséget kapnak – tudatta Ladányi Zsolt sajtó- és kommunikációs referens.

A XIII. Kerületi Önkormányzat eddigi adatai szerint a kerületben tíz gyermek vesztette el egyik vagy mindkét szülőjét a COVID-19 járvány miatt. Az önkormányzat úgy gondolja: e gyermekek segítése erkölcsi kötelessége a kerületnek. A képviselőtestület ma megszavazta azt a helyi rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy hosszú távú pénzbeli támogatással is gondoskodjon az önkormányzat a COVID-árvákról. A gyermekek pénzbeli támogatásán túl az önkormányzat – a Prevenciós Központján keresztül – pszichológiai, szociális, jogi szolgáltatással is segíti ezeket a rászoruló gyermekeket, illetve a törvényes képviselőiket.

A COVID-19 járvány hatással volt, van az élet minden területére. A XIII. Kerületi Önkormányzat sokszor kifejezte már: osztozik mindazoknak a gyászában, együtt érez velük, akiktől a COVID-19 járvány elvette a családtagjaikat, szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket. Mára a pandémia magyarországi áldozatainak a száma megközelíti a harmincezret. A koronavírus statisztikai adatai mögött emberek és sorsok vannak, összetört családok, akiket tragédia ért az elmúlt több mint egy évben. A járvány az egzisztenciákban is drámai veszteségeket okozott.

A XIII. Kerületi Önkormányzat intézkedései eddig is segítették a kerületi családok megélhetését. Mostantól a meglévő juttatások mellett egy új támogatási formát is elfogadott az önkormányzat, amely rendeletben rögzíti azon XIII. kerületi családok támogatását, ahol a világjárvány idején a gyermekek elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Az érintett család jövedelmétől függően az éves támogatás legkisebb összege 300 ezer, a legmagasabb félmillió forint. A COVID-árvák a nagykorúságukig, illetve az első államilag finanszírozott diploma megszerzésének idejéig kapják a pénzbeli és mentori támogatást, utóbbit a Prevenciós Központon keresztül.

A XIII. Kerületi Önkormányzat fontos céljának tekinti a kerületi állampolgárok életminőségének javítását. A szociális ellátórendszerén keresztül kiemelt figyelmet fordít a nehéz helyzetbe került gyermekekre, családokra, szolidáris velük, megteremti az egyenlő esélyek feltételeit a hátrányos helyzetű családok számára. A mostani rendeletmódosítás is ezt a célja szolgálja, valamint a világjárvány következményeinek enyhítését.

Szóljon hozzá!