ZETApress

hírportál

2021 az Európai Vasút Éve

A legnagyobb hazai vasútrajongót keresi a Dunakeszi Járműjavító. Kétfordulós versenyen keresi Magyarország legnagyobb vasút-rajongóját a Dunakeszi Járműjavító és a TMH Hungary – tudatta Solti Alexandra, Premier Hungary Communications.

Az idei év az Európai Vasút Éve, ennek alkalmából először az online térben, majd később személyesen is megmérkőzhetnek egymással az igazi vonat-fanatikusok a vetélkedőn, melynek főnyereménye egy utazás Oroszország európai fővárosába, Szentpétervárra, ahol a szerencsés nyertes megtekintheti a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkező szentpétervári vasúti múzeumot is. A verseny szakmai partnere a Vasút-történeti Park.

Magyarország vasúti története közel 200 évre tekint vissza, de nagy hagyománya van hazánkban a vasúti járművek gyártásának is, a vasútrajongók pedig online csoportokban és fórumokon viszik tovább a két évszázad során összegyűjtött ismeretet. A Dunakeszi Járműjavító és a TMH Hungary most a legnagyobb magyar vasútrajongókat szólítja meg a Nagy Vasúti Kvízzel, amely július 03-án szombaton indul egy online kérdéssorral. Az első forduló 10 legjobban teljesítő játékosa a szeptemberi döntőn mérheti majd újra össze felkészültségét egy szakmai zsűri előtt. A magyarországi és nemzetközi vasút-történeti kérdések mellett a versenyzőknek érdemes felkészülni vonatokkal kapcsolatos filmekből és irodalmi alkotásokból is, mivel a kvízben ilyen jellegű kérdések is megjelennek majd.

Közel 25 éve dolgozom a vasútiparban, akit egyszer megcsap a mozdony füstje, az örökre rajongó marad. Ez nem csak egy szakma, de hobbi is, nap mint nap látom, hogy mennyi vasútrajongó van hazánkban, milyen sokan vagyunk mi vonat-fanatikusok. Az Európai Vasút Éve jó alkalom arra, hogy megmozgassuk és összehozzuk ezt a közösséget, és hogy megtaláljuk azt a rajongót, aki a legszélesebb tudással rendelkezik – mondta el Wein András, a Dunakeszi Járműjavító ügyvezető igazgatója.

A verseny partnere a Vasút-történeti Park, a múzeum munkatársai biztosítják a szakmai hátteret és a kérdéssorok hitelességét. – Sokszor minket is meglep az a tudás, amellyel a hazai vasútrajongók rendelkeznek, ezért is veszünk részt örömmel ebben a projektben és támogatjuk szakmailag a Nagy Vasúti Kvíz versenyt– tette hozzá Schvéd Norbert, a Magyar Vasút-történeti Park vezetője.

A verseny első, online fordulója július 03-án szombaton 10 órakor a Dunakeszi Járműjavító weboldalán indul el, a versenyzők megadott idő alatt, valós időben válaszolnak majd a kérdésekre. A vetélkedőre a Járműjavító honlapján tudnak emailcímmel regisztrálni a jelentkezők a versenyt megelőző napig. A második fordulót, amely egyben a döntő is lesz, szeptemberben rendezik meg. A verseny fődíja egy utazás Szentpétervárra, a második és harmadik díjai pedig a Vasút-történeti Park által felajánlott családi belépők.

A TMH Hungary

A TMH Hungary tulajdonosai a több mint százezer főt foglalkoztató TransMashHolding-csoport, amely 59 milliárd euró teljes árbevétellel a világ legnagyobb vasúti kocsi gyártója, integrált vasúti csoportként pedig globálisan a hatodik legnagyobb, és az ipar- és vasút-fejlesztési projektekre és a vasútipari folyamatokra, valamint befektetők szervezésére és koordinálására specializálódott budapesti székhelyű magyar befektető vállalat, a Magyar Vagon Zrt. (MA-VAG). A TMH Hungary tavaly megvásárolta a Dunakeszi Járműjavítót (DJJ), ahol a magyar vasúti járműgyártás történetének eddigi legnagyobb vállalkozása veszi kezdetét. A tulajdonosok egymilliárd euró értékű, 1300 vasúti vasúti személykocsiról szóló megrendelés nagyobbik részét hozzák Dunakeszire, 700 vasúti személykocsit gyártanak majd az Egyiptomi Nemzeti Vasúttársaság részére. Minderre építve a vállalat Dunakeszin kívánja létrehozni fő közép-európai vasúti-járműgyártó és karbantartó központját.

Szóljon hozzá!