ZETApress

hírportál

Élénkülő lakáspiac

Lendületet kapott a hazai ingatlanpiac. Nemcsak a visszaszorulóban lévő járvány és a korlátozások feloldása késztette az ingatlanpiaci árakat a korrekcióra. A 2021. január elsejétől igényelhető, módosított otthonteremtési támogatásnak is nagy szerepe van a kínálati árak alakulásában a magyar lakáspiacon.

2021. I. negyedévében mind a keresleti, mind a kínálati oldal élénkülésnek indult. Egy hazai ingatlanhirdető-és kereső portál annak járt utána, hogy miként alakultak a kínálati árak az idei év eddigi hónapjaiban a fővárosban és a vidéken.

Még az idén nagy élénkülés várható

Az új év nem várt fordulatokat hozott a kínálati árak tekintetében. Az év elején érvénybe lépett, kibővült otthonteremtési program részeként számos otthonteremtési támogatás vehető igénybe, például a családi otthonteremtési kedvezmény, vagy a kamattámogatott lakáshitel. A program kétségkívül a leginkább befolyásolta az ingatlanpiaci kínálati árakat a pandémia visszaszorulása mellett. Ezen kívül a használt ingatlanok iránti kereslet és a meghirdetett ingatlanok állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nőtt. A pandémiás időszak okozta leállás miatt már a tavalyi évben számos lakástulajdonos meghirdette a piacon az eddig kiadott, de most bérlők nélkül maradt ingatlanát. Az átoltottság következtében az ingatlant vásárolni kívánók lakásmegtekintési hajlandósága is nőtt, így a kereslet is élénkebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Egyre népszerűbbek a tágasabb otthonok

A fővárosi lakáspiacon a 2021-es évben eddig csak kismértékű élénkülés jellemezte a kínálati árakat. A téglalakások esetében január és május között az átlagos négyzetméterár csupán 2,9%-kal nőtt. Jelenleg a fővárosi téglalakások négyzetméter ára átlagosan 864 ezer forint a májusi adatok alapján. A panellakások piacán az első két hónapban drágulásnak indultak a négyzetméter árak, azonban ezt követően valamivel visszább estek. A panellakások esetén az év első öt hónapjában mért drágulás 3,1% volt. A lakásárakkal szemben a fővárosban meghirdetett kertes házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az adatok alapján. Míg a tavalyi év végén átlagosan 560 ezer forint volt négyzetméterük, addig idén az átlagárak esetén mért drágulás mértéke már 6,4%-ra tehető. A családi házak négyzetmétere Budapesten ezzel átlépte a 600 ezer forintos átlagárat.

Vidéken is fellélegzett az ingatlanpiac

A legnagyobb vidéki városban, Debrecenben is élénkülő tendencia jellemezte az ingatlanpiacot idén. Az ingatlannet.hu felmérése alapján a tégla- és panellakások mellett Debrecenben is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nagyobb élettérrel rendelkező családi házak. Igaz, még mindig nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakások, azonban a családi házak átlagára megközelítőleg 10%-kal nőtt az idei évben. Ezzel szemben a lakások átlagos négyzetméter árának emelkedése közel 14%-os.

A déli nagyvárosban, Szegeden – hasonlóan Debrecenhez – 10% feletti a családi házak átlagos négyzetméter árának drágulása. Ezzel a szegedi kertes házak átlagára átlépte a 400 ezer forintos négyzetméterenkénti árat. A szegedi lakások átlagára stagnáló tendenciát mutatott január és május között. A téglalakások négyzetméterenként 500 ezer forint körül, míg a panellakások 390 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kerültek meghirdetésre.

Szóljon hozzá!