ZETApress

hírportál

Lépcsőzetes sulikezdést!

A Fővárosi Önkormányzat a csúsztatott iskolakezdés bevezetésével növelné az utasok komfortérzetét a járműveken – tudatta a BKK Kommunikáció.

Levélben fordult a Fővárosi Önkormányzat a budapesti középiskolák és felsőoktatási intézmények vezetőihez, amelyben a csúsztatott iskolakezdés bevezetését kéri a kényelmesebb utazás érdekében. A Budapesti Közlekedési Központ a főbb járatain már 2020 szeptembere óta meghosszabbította 09 óráig a reggeli csúcsidőszakot, így azóta szélesebb idősávban adott a reggeli teljes kapacitás.

Budapesten egy átlagos munkanapon több mint négymilliószor veszik igénybe az utasok a főváros közösségi közlekedési szolgáltatásait. Az utazások egy jelentős része kifejezetten a munka, illetve az iskolakezdéshez kapcsolódó időpontokban történik, így az oktatási intézmények működési rendje jelentősen befolyásolja az utasforgalom alakulását.

A BKK felmérései alapján a reggeli csúcsidőszakban az utasok több mint 40%-a diák, akik közül a többség önállóan utazik a közösségi közlekedési járatokon. Éppen ezért a Fővárosi Önkormányzat még tavaly nyáron kezdeményezte, hogy a jellemzően önállóan közlekedő, középiskolás tanulóknak, illetve a felsőoktatási hallgatóknak reggelente később kezdődjön a tanítás. 2020 szeptembere óta a BKK főbb járatain a reggeli csúcsidőszakot 9 óráig meghosszabbították, így továbbra is biztosított a csúsztatott iskolakezdés bevezethetősége, a későbbi utazások lehetősége.

A főváros kezdeményezi, hogy a következő tanévre vonatkozó csengetési rend kialakításakor a középiskolák és a felsőoktatási intézmények az általánosan alkalmazott 8 óra körüli iskolakezdési időpontot helyezzék át a 08:30 és 09 óra közötti idősávba. Ezzel a lépéssel mind a tanulók, mind az oktatási intézmények dolgozói kényelmesebben utazhatnának a BKK járatain.

A járványhelyzet idején különösen fontos, hogy a közösségi közlekedést használók minél szellősebben utazzanak. A csúsztatott iskolakezdés bevezetése épp ezt szolgálná, hiszen ezzel a megoldással a legforgalmasabb időszakokban csökkenthető a járművek utasterhelése. Ezáltal a munkába igyekvők számára is komfortosabb szolgáltatás biztosítható a fővárosi járatokon – javasolja a Budapesti Közlekedési Központ.

Szóljon hozzá!